Tijdens de jaarlijkse Voor de Jeugd Dag ontmoeten kinderen en jongeren, ouders, jeugdprofessionals, organisaties en gemeenten elkaar om te laten zien wat hen bezighoudt en inspireert.
“Kinderen en jongeren hebben behoefte aan een hoopvol toekomstperspectief. Dat is de motor van hun ontwikkeling. Ze hebben een pedagogisch antwoord nodig op de obstakels die ze bij het opgroeien in hun leefomgeving tegenkomen. Dat antwoord krijgen ze van verschillende volwassenen in hun omgeving. Dat kunnen hun ouders zijn, maar ook de sportcoach, een betrokken buur of een leerkracht. Kortom: alle volwassenen die zich verantwoordelijk voelen voor opgroeien en opvoeden. En die kinderen en jongeren de kans geven om hun eigen bijdrage aan de samenleving te leveren.
De afgelopen jaren is de focus in het jeugdveld verschoven van problemen opsporen naar problemen voorkomen. Ook zoeken we de oorzaak van problemen en de oplossing niet meer alleen bij het individu. We kijken meer naar wat er aan de hand is in de maatschappij. En we zoeken samen collectieve oplossingen voor problemen waarmee veel kinderen, jongeren en ouders te maken hebben. Zoals prestatiedruk, geldzorgen, slechte woonomstandigheden of sociaal isolement. We willen ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen. Want dat geeft kinderen en jongeren een beter toekomstperspectief.”
Werken aan een sterke gemeenschap
Het programma bestaat uit een groot aantal workshops, presentaties en persoonlijke verhalen. Daarin staan 3 vragen centraal:
- Hoe zorgen we voor sterke gemeenschappen om in op te groeien en op te voeden?
- Welke opbouwende rol kan de online omgeving spelen?
- Hoe kunnen professionals sámen bijdragen aan sterke gemeenschappen
Donutpsychiatrie: niet alleen groeien maar samen bloeien!
De zorg voor kinderen met ontwikkelingsproblemen kraakt steeds meer in zijn voegen. Het lukt de jeugdzorg, het onderwijs en de ggz steeds minder goed om aan alle hulpvragen te voldoen. Tijdens dit debat introduceert Hilgo Bruining (Amsterdam UMC, Levvel) zijn boek 'Donutpsychiatrie' met als stelling dat we ontwikkeling niet moeten plat slaan tot een uitkomst of stoornis, maar moeten verzorgen als een levend systeem dat continu reageert op omgeving en context.
De Tafelberg: een sterke community voor jongeren
Tijdens deze interactieve hartenkreet delen sprekers Wanda Groeneveld (Levvel), Meike Visser en Monique de Wilde (projectleiders De Tafelberg) over de do's and dont's bij de ontwikkeling van het concept De Tafelberg in Amsterdam Zuid-Oost: een nieuwe wooncommunity voor 290 jongeren, waarvan 60 uitstromend uit de jeugdzorg.
Voor de Jeugd Talk
Wat heb je als bestuurders te doen en welke randvoorwaarden heb je te organiseren zodat professionals daadwerkelijk het goede kunnen doen? Hoe leer je samen in- en van de praktijk? Als we dromen van een inclusieve samenleving waarin iedereen ongeacht kwetsbaarheid of beperking op de eigen manier kan floreren, welke bestuurlijke dilemma’s kom jij op weg daarnaartoe tegen? Met Frederique Coelman (Levvel).
Programma en Aanmelden
Laat je inspireren tijdens de Voor de Jeugd-dag 2024!
De Voor de Jeugd Dag is een initiatief van het ministerie van VWS en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De dag wordt georganiseerd door VNG Connect en het Nederlands Jeugdinstituut is verantwoordelijk voor de inhoudelijke programmering.