Boeklancering: Donutpsychiatrie

Published on

Wat hebben kinderen nodig om zich gezond te kunnen ontwikkelen? In het boek 'Donutpsychiatrie' beschrijft Prof. Dr. Hilgo Bruining zijn visie als een donutmodel.

Foto van een donut afkomstig van de cover van het boek Donutpsychiatrie

Het donutmodel bewaart de balans tussen de basisbehoeften van kinderen met ontwikkelingsproblemen en het plafond aan zorg en onderwijs. Daartussen ligt de ruimte van de donut als sweet spot voor optimale en duurzame bloei. Donutpsychiatrie - In vijf stappen naar eerlijke en duurzame zorg voor kinderen verschijnt op 25 maart bij Boom uitgevers. 

Het doel van dit boek is om de ontwikkeling van het kind binnen de draagkracht van de samenleving te brengen en te houden, rekening houdend met de aanwezige biologische en sociale basiscondities. Bruining betoogt dat het donutdenken ons kan helpen om uit de huidige impasse in de zorg voor kinderen met ontwikkelingsproblemen te komen. Om daar te komen, stelt hij dat we ontwikkeling niet moeten reduceren tot een uitkomst of stoornis maar moeten verzorgen als een levend systeem dat continu reageert op omgeving en context. Hij beschrijft vijf stappen om dit model tot leven te brengen naar analogie van de donuteconomie: 

  • verander de doelstelling
  • zie het grotere geheel
  • snap de systemen
  • stimuleer de menselijke natuur
  • richt je op herverdeling van de zorg

Hij laat deze thema’s samenkomen in een model waarmee de ‘tuin van ontwikkeling’ als levend systeem verzorgd kan gaan worden. 

Interview

Levvel Up interviewde Hilgo Bruining over het boek en zijn visie op de toekomst van de jeugdhulp.

Lees het interview met Hilgo Bruining

Meer actualiteiten