Op de stip: Rutger Brouwer, regiodirecteur bij iHUB

Published on

Rutger Brouwer is regiodirecteur bij iHUB (een alliantie van Horizon Jeugdzorg & Onderwijs, Altra, De Opvoedpoli en De Nieuwe Kans). Hij is verantwoordelijk voor de zorg van iHUB in de regio Noord-Holland, exclusief Amsterdam. In zijn functie houdt hij zich zowel bezig met de bedrijfsvoering als de inhoud van de zorg. Doordat hij geen zorginhoudelijke achtergrond heeft en hij de zorginhoud leidend wil laten zijn, werkt hij nauw samen met een klinisch psycholoog.

Rutger Brouwer, regiodirecteur bij iHUB op de oranje Levvel-stip

Achtergrond

Rutger is relatief nieuw in de jeugdhulp: “Ik werk pas 4 jaar in deze sector. Ik had het nooit gedaan als ik wist hoe complex het was,” zegt hij lachend. Voorheen werkte hij als manager bij onder andere Blokker en NS Stations. “Ik gaf leiding aan 2000 mensen, we hadden een omzet van 200 miljoen en maakten een heleboel winst. Maar ik miste wat en ik begon me te storen aan het feit dat ik verantwoordelijk was voor de verkoop van miljoenen sigaretten en blikjes Red Bull. Ik wilde mijn horizon verbreden en echt iets betekenen voor anderen. En bovendien is het voor ieder mens goed om ook eens in een andere sector te kijken. Andere perspectieven te ervaren.” Hoewel hij geen zorgachtergrond had, voelde hij zich aangetrokken tot het werken in de jeugdhulp. "De uitdagingen in de jeugdhulp zijn groot, we moeten dingen anders doen en daar wil ik me graag voor inzetten."

Samenwerken om de jeugdhulp te verbeteren

Toen Rutger in de jeugdhulp aan de slag ging, verbaasde hij zich erover dat er zoveel concurrentie was tussen de organisaties. “Marktwerking heeft goede dingen gebracht, maar we moeten elkaar niet de tent uitwerken. Ik wil complementair, naast elkaar samenwerken. Om de jeugdhulp echt te verbeteren, moeten we over onze eigen grenzen heen kijken,” aldus Rutger. “Door samen te werken, ontstaan de beste ideeën." Hij illustreert dit met zijn betrokkenheid bij Planet Young, een samenwerkingsverband van Ons Tweede Thuis, Levvel, ZIJN, Parlan, De Opvoedpoli en GGZ-Noord Holland Noord, voor specialistische jeugdhulp in de regio Zuid-Kennemerland en IJmond. Hij zit onder andere met Muriel Bos (Levvel) in de stuurgroep en speelde een rol in het oprichtingsproces. “Planet Young wordt inmiddels goed gevonden in de regio, we krijgen veel verwijzingen. Het is nu de vraag hoe we de complexe zorg voor kinderen beschikbaar houden binnen de jeugdhulpbudgetten van de gemeenten. Dat los je niet in je eentje op, dat vraagt om samenspel tussen verwijzers, onderwijs en de gemeenten.”  

Erkenning

Om een samenwerking goed te laten verlopen, zijn erkenning en respect de fundamenten, volgens Rutger. “Ik zie nog wel eens dat we elkaar op persoonlijk en organisatorisch niveau onvoldoende erkenning geven voor elkaars talenten. Als je die erkenning geeft, dan komt het in beweging, dan gebeurt er wat. Natuurlijk moet je ook aangeven wanneer er iets niet goed gaat, maar daarvoor moet je eerst bouwen aan een gezonde relatie.”

(tekst loopt door onder de foto)

Rutger Brouwer, regiodirecteur bij iHUB op de oranje Levvel-stip

Thuis voor Noordje

Thuis voor Noordje is ook zo’n voorbeeld van samenwerking waar Rutger bij betrokken is. Deze netwerkorganisatie richt zich op jongeren met een verblijfs- en intensieve behandelbehoefte. “Onder leiding van Mariënne Verhoef (Levvel) en Mariette Vos-Lambooy (Parlan) hebben organisaties elkaar gevonden”, zegt Rutger. “Met elkaar zetten we ons in om ervoor te zorgen dat er geen kinderen tussen wal en schip terecht komen. Alle kaarten liggen op tafel, we zijn open naar elkaar, ook over wat niet lukt. In het 4-wekenlijks overleg vertegenwoordig ik de zorg. Samen met vertegenwoordigers uit het onderwijs, gecertificeerde instellingen en de gemeenten kijken we wat er nodig is. Veel dingen doen we steeds beter maar nu zien we dat de governance een belemmering wordt. De besturing van de gemeenten en het bovenregionaal samenwerken vormt dan een uitdaging. We moeten vormen vinden om met elkaar over die grenzen heen te kijken.”

Maatschappelijke discussie

Rutger heeft een brede visie op de jeugdhulp. “We doen al heel veel, maar vanuit de specialistische jeugdhulp zouden wij meer moeten bijdragen aan de discussie wat er moet veranderen in gezinssystemen. Bijvoorbeeld: hoe kunnen ouders van elkaar scheiden zonder dat de kinderen daar de dupe van worden? Maar ook over een onderwerp als social media. Ik ben zelf vader van 3 kinderen en maak me bijvoorbeeld zorgen over hoe social media onbegrensd mag groeien, terwijl daar ook hele negatieve kanten aan zitten.” De specialistische jeugdhulp moet daarin meer het podium pakken en voeding en richting geven aan maatschappelijke discussies. Dat moeten we samen doen, alleen zijn we te klein en hebben we te weinig zeggingskracht. Maar samen kunnen we een maatschappelijke aanwijzing geven en een discussie op gang brengen. De krachten bundelen en de bescheidenheid van ons afschudden. Ons verenigen in een soort denktank en meer laten zien wat er goed gaat. Omwille van alle professionals in de jeugdhulp die altijd met hun kop in de wind staan.”

Open cultuur

In zijn werk heeft Rutger regelmatig met Levvel te maken: “Natuurlijk in Planet Young en Thuis voor Noordje, maar ook bij de afbouw van de JeugdzorgPlus werken we samen. We kijken wat er gebeurt nu de Koppeling is gesloten en werken samen bij spoedplaatsingen. Zeer binnenkort starten we met een analyse naar de toename van het aantal maatwerktrajecten, waarvan we allemaal aanvoelen dat dit veelal noodoplossingen zijn. Maar ook in projecten als Medicore trekken we samen met andere aanbieders die ook met dit EPD werken op. Wat ik zo bijzonder vind aan Levvel is dat jullie moeilijke vraagstukken niet uit de weg gaan. Levvel loopt vaak voorop, als voortrekkers met lef. En ik waardeer de open cultuur van Levvel. Je voelt je snel welkom. Medewerkers groeten je als je daar rondloopt en zijn behulpzaam. Dat is heel mooi. Levvel heeft samenwerking in het dna zitten: niet elkaar bevechten, maar samenwerken. Dat geeft energie.”

Veerkracht op micro en macro niveau

Kijkend naar de toekomst, deelt Rutger zijn visie: "Mijn hoop is dat we als jeugdhulporganisaties minder gezien worden als eigenaar van de problemen in de jeugdhulp. Maar juist als partijen die een unieke bijdrage leveren aan de veerkracht van gezinnen én het hele stelsel. Van micro tot macro niveau. Om dat te bereiken moeten we met elkaar die maatschappelijke discussie op gang brengen.”

 

Meer nieuws

Op zoek naar meer nieuws? Je vindt alle nieuwsberichten in het nieuwsoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Levvel in je inbox? Zo'n 4 keer per jaar versturen wij een nieuwsbrief.

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief