‘The Omen’ of: het belang van theater in de jeugdhulp

Published on

Eind november was de voorstelling the Omen van Tijd van de Wolf / Alexandra Broeder te zien in Frascati. In deze voorstelling gaat het over anorexia. De voorstelling wordt opnieuw gespeeld op 23 en 24 maart.

foto van een scene uit de theatervoorstelling The Omen van Alexandra Broeder

Alexandra Broeder heeft eerder samen met Levvel theaterproducties gemaakt zoals The Well (over somberheid en onthechtheid) en the Gift (over psychisch lijden en doodsverlangen). Voor de voorstelling The Omen heeft ze enkele maanden samengewerkt met jongeren die waren opgenomen op de eetstoorniskliniek van Levvel. In de voorstelling heeft ze die ervaringen verwerkt. Chaim Huyser, geneesheer-directeur bij Levvel, schreef een review over de voorstelling:

In The Omen vertellen acht jonge vrouwen die inmiddels verder zijn in hun herstelproces over hun ervaring met anorexia. Wat is de lokroep van de anorexia en wat is het antwoord van de omgeving daarop? Meer controles, regels en protocollen? Is dat niet de keerzijde van de anorexia? Gaat de anorexia niet over iets anders, een meer spirituele of culturele vraag. Maken de antwoorden van de psychiatrie het juist niet moeilijker om terug te komen, moeten en kunnen er niet andere manieren zijn dan het medische model?

Theater zoals deze voorstelling roept vragen op, schudt aan bestaande conventies en probeert grenzen te doorbreken en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de vragen waarmee wij ook binnen ons werk dagelijks geconfronteerd worden.

Ben je nieuwsgierig geworden? Op 22 en 23 maart is de reprise van de voorstelling te zien in Frascati. 

Kaarten en info

Kijk voor meer informatie op de site van Alexandra Broeder:

The Omen 
 

Trailer: Bart Majoor
Foto: Kamerich & Budwilowitz

Meer actualiteiten