Is het de schuld van de schaamtecultuur?

Publicatietype: Publicatie

Published on

De laatste jaren is seksueel overschrijdend gedrag een hot topic. Dat is fijn, maar deze aandacht lost de problemen niet op.  Jeugdprofessionals  trokken in 2019 nog aan de bel. Ze signaleerden bij sommige groepen juist een toename in seksuele intimidatie en seksueel geweld. Vooral bij meisjes in Amsterdam Nieuw-West met een Marokkaanse en islamitische achtergrond.

Helaas blijven deze meisjes meestal grotendeels onder de radar. Schaamtecultuur binnen de cultuur en religie wordt daar vaak als voornaamste reden voor gezien. Maar daarmee doe je de meisjes tekort. Dat betoogt Aryan Ekhlas, gedragswetenschapper bij Levvel. In haar paper legt ze uit hoe het wél moet.

Jeugdvoorzieningen bereiken de meisjes en hun gezinnen slecht, omdat die onvoldoende bij hun belevingswereld of culturele achtergrond aansluiten.

— Aryan Ekhlas

Een complex probleem

Door het zwijgen van Marokkaans-Nederlandse meisjes te wijten aan schaamtecultuur, versimpel je het probleem. Ook wantrouwen tegenover hulpverleners en politie speelt een grote rol. Wantrouwen dat ontstaat doordat mensen met een Marokkaanse achtergrond zich vaak niet gehoord of serieus genomen voelen. En omdat er veelal geen hulpverlening geboden wordt die voldoende sensitief is.

Cultuursensitieve aanpak

Hoe we deze groep meisjes wel kunnen helpen? Met een cultuursensitieve aanpak, waarbij hulpverleners gevoelig zijn voor de knelpunten die bij deze groep spelen. En waarbij  hulpverleners goed aansluiten bij de belevingswereld en culturele achtergrond van deze meisjes. Dat kan met hulp van ervaringsdeskundigen bijvoorbeeld. En met meer culturele diversiteit onder de hulpverleners zelf.

Wil je weten welke aanbevelingen Aryan verder doet?

Je leest het in haar paper: