In de Tegenlicht-documentaire 'Chaos in de jeugdzorg: waarom de jeugdzorg al 50 jaar vastloopt' onderzoeken de makers waar het misgaat. In de aflevering gaat het zowel over jeugdzorg in het algemeen, als over gesloten jeugdzorg.
Levvel werkt elke dag aan het verbeteren van de jeugdhulp. Onder andere als koploper in de transformatie van de gesloten jeugdzorg. Frederique Coelman vertelt in de docu over de transformatie van de Koppeling (voormalige locatie voor gesloten jeugdzorg, van Levvel) naar de Tafelberg. De Tafelberg is een community waar jongeren samenwonen en bouwen aan hun toekomst.
Frederique vertelt...
"Ooit is bedacht dat er kinderen zijn die kwetsbaar zijn, die soms een gevaar voor zichzelf zijn of voor hun omgeving. En dat we die tijdelijk even achter gesloten deuren behandeling willen bieden. En dan helpt het soms dat een jongere niet direct weer weg kan of weer op straat is. Of weer drugs gebruikt of in de armen van een loverboy terecht komt. Maar dat je even de jongen ook stilzet, zeg maar van goh, wat is er allemaal gebeurd, wat is er aan de hand en hoe kunnen we jou helpen? Maar er is ook iets gebeurd dat een deel van de gesloten jeugdzorginstellingen, ook de Koppeling in oud gevangenisgebouwen zijn gestart, waarmee ze het gebouw eigenlijk alweer iets anders doet dan je misschien eigenlijk nodig hebt om deze kinderen behandeling te bieden."
"Op de plek waar ooit dus de Koppeling stond, wordt nu dit hele gebouw getransformeerd naar een plek waar 290 woningen komen voor jonge mensen. Dus mensen die studeren, jong werkenden, maar ook jongeren uit de jeugdzorg of die jeugdhulp krijgen. En we willen daar eigenlijk een plek van maken waar deze mensen met elkaar samenleven in een soort community en waarbij ze elkaar ondersteunen in het wonen, in het leven, in het werk. Dat het je goed kan doen als je met mensen samenleeft en dat je ook wat voor elkaar betekent naar elkaar omkijkt. Een keertje vraagt: Hoe gaat het met je? Een keer samen koken? Lukt het jou met een beetje geld rond te komen? En op die manier ondersteuning aan elkaar te bieden, dan voor al dat soort vragen in de professionele hulp terecht te komen."
Frederique Coelman, voormalig directeur van de Koppeling (Levvel)