Kinderen helpen bij trauma, dat kan toch iedereen!?

Publicatietype: Luistertip

Published on

Kinderen begeleiden bij het verwerken en herstellen van trauma… laat dat alsjeblieft over aan de professionals. Toch? Nee, zegt ontwikkelingspsycholoog Arianne Struik. Het hele netwerk rondom het kind kan óók helpen. Ouders, leerkrachten, buren, noem maar op. In deze podcast geeft ze waardevolle tips. Zodat we allemaal een bijdrage kunnen leveren.

Herstellen van denkfouten

Het begeleiden van kinderen bij het verwerken en herstellen van trauma klinkt als het werk van een therapeut of behandelaar. Arianne Struik heeft hier echter een andere kijk op. Het hele netwerk rondom het kind helpt bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen! Zo kunnen we kinderen helpen bij het herstellen van hun denkfouten. Bijvoorbeeld als ze denken dat iets hun schuld is. Of als ze niet geloven dat hun omgeving weer veilig is.

Zeg tegen het kind: het is niet jouw schuld. En: het is weer veilig. Zo help je ze van hun denkfouten af.

— Arianne Struik

Als een kind niet wil praten

Maar wat als het kind niet wil praten over zijn trauma? Als het ontkent dat het ergens last van heeft? Dan is het soms verleidelijk om het onderwerp de laten rusten. Geen slapende honden wakker maken, toch? Maar onderzoek laat zien dat onbehandelde trauma’s op latere leeftijd ernstige lichamelijke en geestelijke gevolgen kunnen hebben. Dus slapende honden, die maak je wakker!

Zelf luisteren?
 

Podcast 'Slapende honden? Wakker maken'