Welke reden uithuisplaatsing ook heeft, voor een kind is het meestal traumatisch. Een nieuw huis, een nieuwe omgeving, nieuwe opvoeders... Het is nogal een verandering. Plaatsing bij familie of bekenden maakt deze verandering minder groot. En daarmee vaak nét ietsje makkelijker. Waarom is netwerkpleegzorg meestal een succes? En waarom zet Levvel zo in op netwerkpleegzorg? In een interview met e-zine 'Ingeschakeld' van Branches gespecialiseerde zorg voor jeugd, BGZJ zetten Levvel's Ellen Schulze, Evrim Akyol (pleegzorgbegeleider) en Helen Hupsel de succesfactoren op een rij.
Koploper netwerkpleegzorg
Bij Levvel is netwerkpleegzorg 60% van het totale aantal pleegzorgplaatsingen. Dat aandeel groeit nog steeds. En dat terwijl het percentage in de rest van Nederland op 50% blijft steken. Hoe dat komt? "Voor ons is het vanzelfsprekend: je kijkt eerst in het eigen netwerk." zegt Evrim Akyol. "Wat brengt de minste verandering voor het kind? Hoe breng je veiligheid en stabiliteit? Hoe kun je een kind zo thuis mogelijk laten wonen? Dat staat voorop bij Levvel."
Meer voorbereiding en begeleiding
Met de motivatie van Levvel zit het dus wel goed. Maar met alleen motivatie kom je er niet. Pleegzorg in het netwerk vereist vaak wat meer werk dan plaatsing bij een pleegouder uit het bestand. Ellen Schulze: "Wij doen een uitgebreide netwerkscreening en vragen daarbij bijvoorbeeld referenties op bij familieleden, school of andere bekenden van het kind en de ouders. Is iemand wel geschikt om dit kind met zijn specifieke behoeften op te voeden en te verzorgen?" Ook moeten de pleegouders na plaatsing goed begeleid worden en krijgen ze de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen met andere netwerkpleegouders. Waarom dat het waard is, lees je in het volledige interview in 'Ingeschakeld'.
BGZJ maakte een brochure "Ingeschakeld: over de onschatbare waarde van het informele netwerk voor kinderen en hun ouders", daarin lees je het interview over netwerkpleegzorg.