Jason werd op 16-jarige leeftijd in de gesloten jeugdzorg geplaatst. Hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij werd geconfronteerd met gesloten deuren en repressie. Deze documentaire van Maasja Ooms werd in 2021 bekroond met de IDFA Award for Best Dutch Film.
Gesloten deuren
Jason groeide jarenlang op met huiselijk geweld en misbruik. Als gevolg daarvan werd hij depressief en uiteindelijk zelfs suïcidaal. Om te voorkomen dat hij zichzelf iets aan zou doen, werd hij door de rechter in de gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus) geplaatst. Maar dat hielp Jason niet. Waar hij behoefte had aan nabijheid en hulp, maakte hij kennis met gesloten deuren en repressie.
De strijd aan met trauma’s
De documentaire toont hoe groot de kloof was tussen wat Jason nodig had en wat hij kreeg. En hoe ongelofelijk pijnlijk dat is. In de documentaire laat filmmaker Maasja Ooms (ook bekend van de documentaire Alicia), zien hoe Jason de strijd aangaat met zijn trauma’s. En hoe hij zich inzet voor zijn missie: voorkomen dat er meer kinderen in de gesloten jeugdzorg terecht komen.
Onze eigen afdeling De Koppeling sluiten
Levvel heeft ook een afdeling voor JeugdzorgPlus: de Koppeling. En wij willen net als Jason geen kind meer in een gesloten afdeling! Dat klinkt misschien raar van een organisatie die zelf zo’n afdeling heeft. Maar ons doel is om de Koppeling overbodig te maken. Daarom is het gebouw inmiddels gesloten en worden de jongeren nu behandeld en begeleid vanuit kleinschalige groepen in de wijk.
Bekijk ‘m nu
Bekijk de documentaire ‘Jason’
De foto bovenaan deze pagina is afkomstig uit de documentaire 'Jason' van Maasja Ooms.