Podcast misofonie: hoe onderzoek je dat bij kinderen en jongeren?

Publicatietype: Podcast

Published on

Misofonie is nog maar kortgeleden erkend als stoornis, terwijl het vaak grote gevolgen heeft voor kinderen of jongeren en hun gezinnen. Hoe stel je het als hulpverlener vast bij een kind? In deze aflevering van De SoundBites podcast beantwoordt Lotte Rappoldt, promovenda bij Levvel en het Amsterdam UMC, de vraag: ‘Is er al onderzoek naar kinderen met misofonie gedaan en is er een goede test beschikbaar om te meten of er sprake is van misofonie bij kinderen?’

Effectieve vragenlijsten om misofonie vast te stellen

Goed nieuws, want deze vragenlijsten zijn er nu, door het onderzoek van Lotte Rappoldt, onder leiding van dr. Nienke Vulink (Amsterdam UMC), professor dr. Damiaan Denys (Amsterdam UMC) en professor dr. Lisbeth Utens (Levvel/Universiteit van Amsterdam).   

Lotte: “Er bestonden nog geen vragenlijsten om misofonie te meten en begrijpen, en er was wereldwijd ook nog geen evidence-based misofonie behandeling voor kinderen en jongeren met misofonie. We hebben een groot onderzoek gedaan waaruit succesvol 2 vragenlijsten zijn voortgekomen: een screeningslijst (Misofonie Screeningslijst – Kind en Jeugd) en een vragenlijst om de ernst van de misofonie te kunnen meten (Amsterdam Misofonie Schaal Jeugd, AMISOS-J). Binnenkort verwachten we ook de resultaten van het onderzoek naar een misofonie behandeling bij kinderen.” 

Podcast over misofonie

In de podcast vertelt Lotte meer over de behandeling die ze nu onderzocht hebben en over de effectieve vragenlijsten, die je ook zélf als hulpverlener kunt inzetten. Tip: wil je als hulpverlener graag weten hoe het is om misofonie te hebben? Luister dan zeker meer afleveringen van de SoundBites podcast. 

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door Fonds SGS, een innovatiefonds van Zilveren Kruis.

Luister ‘Soundbites, podcast over misofonie’

Download de vragenlijsten

Wil je meer lezen over de vragenlijsten en ze meteen downloaden? Dat kan hier: 

Vragenlijsten downloaden