Podcast over JIM: “Pak als hulpverlener een andere stoel”

Publicatietype: Podcast

Published on

Rowey Muradin en Jannike Oltmans gaan met elkaar in gesprek over de JIM-aanpak (Jouw Ingebrachte Mentor). Beide met een andere pet op. 

Jannike Oltmans is projectleider van JIM bij Levvel en is verantwoordelijk voor de implementatie, borging en doorontwikkeling van de JIMaanpak en circulaire zorg binnen de organisatie. Het doel is om de werkwijze breed gedragen te krijgen onder professionals en in samenwerking met ketenpartners een structurele verandering in de zorgaanpak te realiseren. 

Rowey Muradin is gezin- en hechtingstherapeut en start binnenkort met een JIM training. Welke bagage brengen ze zelf met zich mee? Had de JIM-aanpak daarbij een verschil kunnen maken? En waarom zou je als hulpverlener een JIM-training moeten volgen? In deze aflevering van De Helderheidpodcast voor Ouders komt alles aan bod. 

JIM: de kracht van samenwerking 

Bij JIM, Jouw Ingebrachte Mentor, zit de kracht in het samenwerken als hulpverlener met een persoon die de jongere vertrouwt. Dus iemand uit het eigen netwerk. Alles gaat daardoor sneller: de juiste informatie op tafel krijgen, inzichtelijk maken wat nodig is, hulp inzetten en ook weer afsluiten. Dit klinkt allemaal heel makkelijk, maar dat is het niet. Niet voor niets biedt Levvel een JIM training voor hulpverleners in hoe je dit aanpakt.  

Een JIM blijft het kind ‘zien’ 

“Haak aan waar de energie zit,” is een belangrijke tip van Jannike Oltmans als je met de JIM-aanpak begint. “Dus als een jongere zegt: ‘ik denk dat ik wel iemand heb’, pak dat dan gelijk beet. Want als je ervaring wil opdoen kun je het beste met de ‘gemakkelijke’ situaties beginnen. Zorg dat je een goed lijntje krijgt met de JIM. Je zal zien dat het je op de lange termijn tijd oplevert, omdat je in een driehoek werkt: met de JIM, de jongere en jij als hulpverlener. Een JIM houdt ook in de gaten hoe het met een kind gaat, ook na herstel en als de situatie stabiel is. Dan is het fijn dat er iemand is die het kind blijft ‘zien’ als er wel onrust terugkomt.” 

Rowey Muradin herkent dat heel erg: “Als ik kijk naar mijn eigen jeugd en wat een JIM had kunnen doen, dan is dat misschien wel vooral het stukje vragen hoe het echt met me gaat. Dat had ik heel fijn gevonden. Maar ik heb ook gemist dat iemand voor mij dingen aangaf als ik iets niet durfde te bespreken met mijn ouders. Ik kijk er nu vanuit mijn professionele rol erg naar uit om de training te gaan volgen, want ik denk dat het voor mij echt een verschil zal gaan maken in mijn werk.” 

Waarom JIM? 

Een JIM-training helpt een hulpverlener om vanuit een andere invalshoek te werken. Jannike ziet heel vaak dat hulpverleners op de stoel dichtbij de jongere gaan zitten, om vertrouwen op te bouwen. Maar een jongere wordt daar best wel afhankelijk van en klampt zich vast:

“De gedachte van JIM is juist om als hulpverlener níet op die stoel te gaan zitten, hoe verleidelijk ook. Je wil graag een kind helpen, maar je kunt het niet redden. Je wil ze op een gegeven moment weer los kunnen laten. Als je op die stoel gaat zitten wordt er continu een beroep op je gedaan en dat kun je niet waarmaken. Besef goed op welke stoel je gaat zitten en wie je daar vanaf stoot. Want dat kan juist iemand zijn die je erbij wil houden: een JIM.” 

Meer weten over JIM

In de podcast praten Jannike en Rowey uitgebreid door over de JIM-methodiek, wat dit voor hulpverleners kan betekenen en met verschillende praktijkvoorbeelden. Wil je als hulpverlener meer weten over JIM? En zelf of met je hele team de training volgen? Dat kan! Mail ons om de mogelijkheden te bespreken: jim-circulairezorg@levvel.nl   

Luister hier naar de podcast! 

Luister De Heldersheidspodcast over JIM