Relaties en seksualiteit bij transgender jongeren: wat je moet weten

Publicatietype: Publicatie

Published on

Als jeugdhulpprofessional is het belangrijk om te begrijpen welke uitdagingen transgender jongeren tegenkomen  op het gebied van relaties en seksualiteit. Deze groep jongeren ervaart vaak obstakels bij het aangaan van relaties en het ontdekken van hun seksuele identiteit en seksuele ontwikkeling. Dit komt voort uit gevoelens van ongemak met hun eigen lichaam (genderdysforie) en extra hindernissen zoals onzekerheid, uitsluiting, discriminatie van genderdiversiteit en de effecten van medische behandelingen in hun genderbevestigende traject, waaronder de transgender operatie.

Genderbevestigende trajecten en hun invloed

Een genderbevestigend traject omvat diverse medische stappen, zoals puberteitsremming, hormoontherapie en chirurgische ingrepen, om het lichaam meer op één lijn te brengen met de genderidentiteit van de jongere en om te gaan met genderdysforie. 

Sara Bungener en haar collega's onderzochten hoe het met transgender jongeren gaat, tijdens en na de medische behandeling. Hun onderzoek richtte zich op een groep transgender jongeren in behandeling bij het Kennis en Zorg centrum Genderdysforie in het Amsterdam UMC. 

Ze vergeleken hun relationele en seksuele ervaringen met hun leeftijdsgenoten uit het ‘Seks onder je 25e onderzoek’ van de Rutgers.  

Hoofdpunten uit het onderzoek onder transgenderjongeren

Emotionele en relationele Aspecten:

In het begin van hun genderbevestigingstraject (meestal tussen de 11 en 17,7 jaar) zijn transgenderjongeren actief bezig met het ontwikkelen van romantische gevoelens (77%) en het aangaan van relaties (50%). Dit betekent dat ze intensief werken aan hun emotionele en relationele ontwikkeling van hun genderidentiteit. 

Transgender jongeren zijn volop bezig met verliefd worden & relaties, maar zijn een stuk later met seksuele ervaringen.

— Sara Bungener

Seksuele ervaringen:

Wat betreft seksuele ervaringen hebben transgenderjongeren doorgaans minder ervaring dan hun leeftijdsgenoten. Ze hebben dus minder vaak seksuele handelingen verricht vergeleken bij niet-transgender jongeren.

Verandering na medische behandeling:

Bij transgender jongeren aan het einde van hun behandeling (meestal tussen de 18,6 en 25,4 jaar) zagen we opmerkelijke veranderingen in hun seksuele ervaringen:

  • Het aantal jongeren dat masturbeert steeg van 56,4% naar 81,7%.
  • Het aantal dat naakt streelt nam toe van 57,1% naar 78,7%.
  • Het aantal dat geslachtsgemeenschap had, steeg van 16,2% naar 37,6%. Dit kan worden beïnvloedt door de transgender operatie.

Daarnaast had een groot deel van hen ervaring met verliefdheid (89,3%) en relaties (75%). Hoewel ze nog steeds minder ervaring hadden dan leeftijdsgenoten die zich niet identificeren als transgender, boekten ze duidelijke vooruitgang qua seksuele ontwikkeling ten opzichte van hun jongere transgender peers. 

Begrippen en uitleg

Het belang van genderdiversiteit en genderdysforie

Genderdiversiteit verwijst naar de verschillende genders die er zijn en die mensen kunnen ervaren, los van de traditionele man-vrouw-binaire indeling. 

Genderdysforie richt zich op het ongemakkelijke gevoel van in het verkeerde lichaam geboren zijn. Het begrijpen van de begrippen genderdiversiteit en genderdysforie is cruciaal voor jeugdhulpprofessionals. Alleen dan kan je empathische en effectieve ondersteuning bieden aan transgender jongeren in hun zoektocht naar zelfacceptatie en welzijn.

Het verschil tussen transgender zijn en genderidentiteit

Transgender zijn betekent dat iemands genderidentiteit niet overeenkomt met het biologische geslacht waarmee iemand is geboren.  Genderidentiteit verwijst naar hoe iemand zichzelf identificeert qua geslacht. 

Inclusie en seksuele ontwikkeling

Inclusie houdt in dat iedereen, ongeacht jegenderidentiteit, seksuele oriëntatie of achtergrond, wordt geaccepteerd en gerespecteerd.  Het creëren van een inclusieve omgeving is belangrijkvoor het welzijn van transgender jongeren. Binnen een inclusieve omgeving kunnen ze hun seksuele ontwikkeling op een gezonde en positieve manier verkennen.

Hoe jij als jeugdhulpprofessional kan ondersteunen

Om als jeugdhulpprofessionals goed aan te kunnen sluiten bij deze jongeren is het van belang om je bewust te zijn van de thema's en uitdagingen waar transgender jongeren mee worstelen. De inzichten uit dit onderzoek kunnen helpen bij het ondersteunen van deze jongeren tijdens hun emotionele en seksuele ontwikkeling. We hebben nog een paar punten voor je op een rij gezet:

  • Bied een veilige en ondersteunende omgeving:
    Zorg ervoor dat transgender jongeren zich veilig en gerespecteerd voelen. Luister naar hun zorgen en bied ondersteuning waar nodig, bijvoorbeeld als het gaat om genderdysforie of het genderbevestigende traject waar zij doorheen gaan. Dit kan transgender jongeren helpen met hun genderindentiteit, doordat ze in een veilige omgeving zijn die voor hen het gemakkelijk maakt om bijvoorbeeld te praten over hun seksuele ontwikkeling en seksualiteit. 
  • Informeer jezelf:
    Neem de tijd om meer te leren over genderdiversiteit, genderdysforie, genderidentiteit en het genderbevestigend traject. Hierdoor zal je de specifieke behoeften van transgender jongeren beter begrijpen. Tip:  lees bijvoorbeeld  de onderzoeken over transgenders (zie onderaan dit artikel).
  • Verwijs indien nodig:
    Als je niet de expertise hebt om bepaalde aspecten van de zorg te bieden, verwijs  een jongere dan door naar collega’s die gespecialiseerd zijn in personen die worstelen met genderdiversiteit, genderdysforie, genderidentiteit en het genderbevestigend traject. 
  • Creëer inclusieve ruimtes:
    Zorg ervoor dat de omgeving waarin je werkt inclusief is en vrij van discriminatie. Dit kan het verschil maken voor het welzijn van transgender jongeren. Dit geeft een veilig gevoel, waardoor diegene zich gemakkelijker open kan stellen voor een eerlijk gesprek. 

Meer over transgender jongeren

Voor meer inzicht in het onderzoek, bekijk het eerste artikel in Pediatrics over transgenderjongeren vóór hun behandeling: Sexual and Romantic Experiences of Transgender Youth Before Gender-Affirmative Treatment:


Transgender jongeren voor genderbevestigend traject

 

Ontdek het tweede artikel in Pediatrics over transgenderjongeren na het ondergaan van medische behandeling: Sexual Experiences of Young Transgender Persons During and After Gender-Affirmative Treatment:

Transgender jongeren tijdens/na genderbevestigend traject
 

 

Liever video? Bekijk dan het informatiefilmpje over het onderzoek: 

Video abstract onderzoek transgender jongeren

 

Door deze inzichten te gebruiken, kunnen we transgender jongeren doeltreffender ondersteunen bij hun emotionele en seksuele ontwikkeling, en hen helpen om gezonde en positieve relaties te vormen.