Puberen is voor niemand leuk, maar voor transgender jongeren brengt de puberteit extra problemen met zich mee. Borstgroei, de baard in de keel: het zijn onomkeerbare veranderingen die psychisch zwaar zijn wanneer je lichaam niet past bij je genderidentiteit.
Gelukkig zijn er puberteitsremmers die de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken tijdelijk stoppen. Echter, dan moet een kind daar wel op tijd mee beginnen. Kunnen jongeren hier aan het begin van hun puberteit weloverwogen over beslissen? Absoluut! Zeggen onderzoekers van Levvel, het LUMC , Curium en het Amsterdam UMC .
Het onderzoek
De onderzoeksgroep onderzocht 74 jongeren uit genderklinieken in Nederland. Uit vragenlijsten en interviews bleek zo’n 90% van de jongeren wilsbekwaam. Oftewel: ze waren goed op de hoogte van de mogelijke risico’s en gevolgen van de remmers. En hadden duidelijk voor ogen waaróm ze het wilden.
Veel discussie, weinig wetenschap
Voor zover bekend is dit onderzoek het eerste in zijn soort. Gek, want de laatste jaren staat de leeftijd waarop jongeren met puberteitsremmers beginnen steeds vaker ter discussie. In Engeland is in 2020 nog besloten dat je er onder de 16 niet aan mag beginnen. De resultaten van deze studie laten zien dat zo’n restrictie waarschijnlijk helemaal niet nodig is. Met de juiste informatie en goede hulpverlening maken transgender jongeren ook op jonge leeftijd een goed afgewogen beslissing.
Wil je weten hoe het onderzoek precies in elkaar zat?
De wetenschappelijke publicatie werd gepubliceerd in Pediatrics: