Werkt peer-to-peer-hulp preventief?

Publicatietype: Publicatie

Published on

Hoewel mentale klachten vaak al op jonge leeftijd ontstaan, ontvangt slechts een minderheid van de jongeren tijdig en passende geestelijke gezondheidszorg. Wereldwijd is daarom een beweging gaande om de ontwikkeling en het voortduren van ernstige mentale klachten te voorkomen door middel van preventieve en laagdrempelige hulp. In Nederland werd @ease opgericht als onderdeel van deze beweging, met als doel om jongeren van 12 tot 25 jaar een anoniem en gratis luisterend oor te bieden. Verlaagt @ease voor jongeren daadwerkelijk de drempel om mentale hulp te zoeken? Om daar antwoord op te vinden werd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de bezoekers van @ease.

 

Allereerst, wat doet @ease?

@ease wil jongeren met (beginnende) mentale klachten eerder helpen. Dit doen ze door een plek te zijn waar jongeren zich welkom voelen. Zij kunnen anoniem en gratis binnenlopen of chatten. Jonge vrijwilligers bieden hen een luisterend oor, zij zijn getraind om gesprekken te voeren met leeftijdsgenoten en hebben vaak zelf het nodige meegemaakt. Deze jonge vrijwilligers worden begeleid door zorgprofessionals, zoals psychologen en psychiaters. 

 

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van @ease

@ease is een lerende organisatie die continu kwantitatief en kwalitatief onderzoek doet naar de geboden hulp. Op basis van de resultaten zorgen zij dat zij hulp bieden die aansluit bij de behoefte van jongeren. In het artikel hieronder bespreken we het onderzoek dat de werkwijze van @ease te beschrijft en de kenmerken van de bezoekers in kaart brengt gedurende de eerste 2,5 jaar van de organisatie.

 

Wie zijn de bezoekers van @ease?

Hoewel weleens gedacht wordt dat vooral jongeren met lichte klachten aankloppen bij een voorziening als @ease, bleek uit het onderzoek dat dat niet zo is. Tussen januari 2018 en juli 2020 bezochten 291 jongeren @ease. De gemiddelde leeftijd was 21 jaar. Bezoekers waren tevreden tot zeer tevreden over de diensten. Bij het eerste bezoek hadden veel jongeren matige tot ernstige psychosociale problemen. Bijna de helft miste lessen. Een derde had ouders met mentale problemen. 28% had suïcidale gedachten en 11% had concrete plannen om een einde aan hun leven te maken. Minder dan een derde had in de drie maanden voor het bezoek hulp gezocht.

Het onderzoek toont de noodzaak en haalbaarheid aan van een door, met en voor jongeren ontwikkelde manier van werken, waarin vrijwilligers en professionals samenwerken. 

@ease biedt flexibele en individuele hulp die problemen normaliseert waar mogelijk en aanpakt waar nodig.

 

Het onderzoek

“Who is @ease? Visitors’ characteristics and working method of professionally supported peer-to-peer youth walk-in centres, anonymous and free of charge” verscheen in 2022 in het tijdschrijft Early intervention in psychiatry.

Onderzoek: Who is @ease?

 

Levvel en @ease

Levvel steunt @ease in Amsterdam. Hulpverleners van Levvel zijn tijdens openingstijden aanwezig op de locaties van @ease, als professionele back up voor de vrijwilligers. Ook is een aantal psychiaters vrijwillig achterwacht, die kan adviseren bij een psychiatrische crisis en zo nodig de crisisdienst inschakelen. Voor artsen in opleiding tot psychiater kan @ease tellen als maatschappelijke stage. Rianne Klaassen is mede-oprichter van @ease en werkt als kinder- en jeugdpsychiater bij Levvel.