Domeinoverstijgend ontwikkelen voor een soepele overgang naar volwassenheid

Published on

De overgang naar volwassenheid kan een lastige en onzekere periode zijn voor jongeren. Daarom is domeinoverstijgend ontwikkelen voor 16- tot 27-jarigen (DO 16/27) opgericht. Deze bijzondere samenwerking van Amsterdamse organisaties voor jeugdhulp en volwassenenzorg zetten zich in voor een zachte landing in het volwassen leven. 

Meisje overgang naar volwassenheid

Alisha is 19 jaar en woont op een leefgroep. Samen met haar trajectbegeleider en ouders heeft Alisha besloten dat zij op zichzelf wil gaan wonen. Ze vindt dat best een grote stap en wil tijdens die periode graag nog begeleiding krijgen van haar vertrouwde begeleider. In principe houdt de begeleiding vanuit Levvel op als een jongere verhuist naar een plek in het volwassen domein.

Echter, door een unieke samenwerking in Amsterdam tussen jeugdhulpaanbieders en aanbieders van volwassenzorg, is het mogelijk dat de begeleider van de volwassenzorg alvast start als Alisha nog bij Levvel woont. En dat de jeugdhulpverlener nog even aan boord blijft als Alisha verhuist naar haar nieuwe plek. Zo zorgen jeugdhulp en volwassenzorg samen voor een zachte landing in het volwassen leven.

Domeinoverstijgend ontwikkelen

Het verhaal van Alisha is een voorbeeld van domeinoverstijgend ontwikkelen voor 16- tot 27-jarigen (DO 16/27). DO 16/27 is een samenwerking van Amsterdamse organisaties voor jeugdhulp en volwassenenzorg. Deze aanpak is ontwikkeld om uitval en terugval van jongeren te voorkomen; een probleem dat in heel Nederland speelt. De overgang naar volwassenzorg kan namelijk lastig zijn voor jongeren. Deze periode kenmerkt zich door veel onzekerheid. Dat geeft een risico op het verergeren van problemen, terugval of dakloosheid. 

Bijzondere samenwerking jeugdhulp en volwassenzorg

DO 16/27 pakt dit probleem aan door begeleiders uit de jeugdhulp en volwassenzorg samen te laten werken. Zo kan een begeleider van volwassenzorg al betrokken raken vóór de jongere zelfstandig woont of kan de jeugdhulpverlener nog even betrokken blijven na een verhuizing. Deze samenwerking is bijzonder, omdat deze organisaties vanuit verschillende wetgeving werken. Bovendien verschillen de organisaties onderling in aanpak en hoe ze gefinancierd worden. Al deze hobbels hebben de organisaties met elkaar genomen vanuit dezelfde missie: een soepele overgang voor jongeren van jeugd- naar volwassendomein.

De kern van domeinoverstijgend ontwikkelen

De stevige basis van DO 16/27 bestaat uit gezamenlijke werkprocessen, methodieken die op elkaar aansluiten, afspraken over financieringsstromen en een gemeenschappelijke visie tussen ketenpartners voor Jeugd en Begeleid Thuis en Beschermd Verblijf (BTBV, ook wel MOBW genoemd) met de gemeente.

Betrokken partners

Deze samenwerking wordt gedragen door de Amsterdamse organisaties: Levvel, HVO Querido, perMens, Combiwel (Kamers met Kansen), Timon, Jados, Leger des Heils, MultiPlusZorg, de Heeren van Zorg, Don Bosco, Boomerang Zorg, de GGD en de gemeente Amsterdam.

Meer weten over deze aanpak? 

Ben je een hulpverlener en werk je met jongeren en jongvolwassenen? Bezoek de website domeinoverstijgendontwikkelen.nl voor meer informatie. Je vindt er onder andere een handig overzicht met welke stappen genomen moeten worden tijdens de overgang (brug) van het jeugd- naar het volwassendomein. Ook vind je handige documenten en formulieren, zoals: factsheet: zo werkt de brug en stroomschema financiering.

Meer actualiteiten