Hoe help je gezinnen met complexe problemen, waarbij kinderen én ouders kwetsbaar zijn? In het project ‘Samen voor Complexe Gezinnen’ werken Arkin (volwassenen-ggz) en Levvel samen bij moeilijke casussen.
Samen voor complexe gezinnen
Het doel van de samenwerking? We nemen complexe problemen van gezinnen die vaak al veel hulpverleners over de vloer hebben, gezamenlijk onder de loep. Als ouders stress ervaren of last hebben van psychiatrische problemen, dan beïnvloedt dit hun beschikbaarheid als opvoeder en daarmee de ontwikkeling van het kind. Dit beïnvloedt weer zowel de behandeling van de ouders, als de kinderen.
Handig dus om met elkaar hierover te schakelen. Door in de bespreking van complexe casussen de krachten te bundelen, kunnen adviezen worden gegeven om stagnatie in hulp te doorbreken. Een volgende stap is in een pilot samen zorg leveren.
De professionals van Levvel en Arkin treffen elkaar regelmatig. De onderlinge gesprekken, inclusief de bespreking van 30 complexe casussen, hebben al tot nieuwe inzichten geleid.
Welke inzichten dat zijn?
Je leest het hier:
Richtlijn 'Gezinnen met meervoudige en complexe problemen'
In multiprobleemgezinnen spelen meerdere psychische en sociaal-economische factoren een rol. Helaas verloopt hulpverlening juist bij deze gezinnen vaak moeizaam. De richtlijn 'Gezinnen met meervoudige en complexe problemen' brent hier met een positieve benadering verandering in.
Richtlijn gezinnen met meerv en complexe problemen
Pilot
In 2021 financierde het Transformatiefonds van de Gemeente Amsterdam dit project. In 2022 zetten we de gezamenlijke casuïstiek voort, ontwikkelden we een curriculum en startten we een kleine pilot om samen zorg te leveren.
Betere verbinding tussen jeugdhulp en volwassen-ggz
De samenwerking tussen jeugdhulp en volwassen-ggz komt niet vanzelfsprekend tot stand. Er was behoefte aan een gezamenlijke visie op samenwerking. Die visie is nu te downloaden van de website van Voor Jeugd & Gezin:
Rapport 'Betere verbinding tussen jeugdhulp en volwassen-ggz'