De uitdagingen van een JIMtrainer

Publicatietype: Interview

Published on

Een zelfgekozen steunfiguur voor jongeren in de jeugdhulp, dat is een JIM (Jouw Ingebrachte Mentor). Het betrekken van een JIM kan een enorm positieve impact hebben op het begeleiden van jongeren. Mariette en Klaartje (Levvel) zijn heel enthousiast over deze aanpak en worden opgeleid tot JIMtrainer. Zij vertellen eerlijk dat het lastiger is dan gedacht om het JIM-gedachtengoed over te brengen.

Wat is een JIM?

JIM staat voor 'Jouw Ingebrachte Mentor': een zelfgekozen steunfiguur uit het netwerk van een jongere, iemand die altijd klaarstaat en de jongere volledig vertrouwt. Dit kan bijvoorbeeld een buurman, tante, sportcoach, opa of andere bekende zijn. Waar hulpverleners komen en gaan, blijft de JIM een constante factor in het leven van de jongere. De JIM treedt op als vertegenwoordiger van de jongere richting het gezin en professionals. Het blijkt dat de hulp beter verloopt wanneer er een JIM wordt betrokken. Dankzij deze persoonlijke aanpak kan de hulp beter worden afgestemd en in sommige gevallen zelfs een uithuisplaatsing worden voorkomen.

Samenwerken met een JIM als professional

De JIMaanpak gaat ervan uit dat verandering niet alleen ontstaat door een goede relatie tussen cliënt en behandelaar, maar vooral door de intrinsieke motivatie die een JIM kan aanwakkeren bij een jongere. Werken met een JIM vereist een omslag in de wijze van hulpverlening bieden: in de ‘klassieke’ werkwijze maakt een hulpverlener eerst zelf een analyse en plan, daarna wordt het netwerk betrokken. De JIMaanpak gaat ervan uit dat het informele netwerk meer weet van de leefwereld van de jongere en het gezin. 

De uitdagingen van een JIMtrainer

Klaartje en Mariette, beiden werkzaam bij Levvel, zijn zo enthousiast over de JIMaanpak dat zij ervoor hebben gekozen om opgeleid te worden tot JIMtrainer. In een interview met JIMwerkt vertellen zij eerlijk dat het complexer is dan van tevoren gedacht om het gedachtengoed van de JIMaanpak over te brengen aan de deelnemers. 

Mariette: “We komen met name aan het begin van de training veel weerstand tegen. Deelnemers hebben totaal nergens last van en stralen ergens uit: ik kan mijn werk prima zonder een JIM doen, waarom zit ik hier? Zie dan maar in gesprek te komen met mensen die nergens last van hebben. Het mooie van de training is dat we misschien wel eerst een beetje last creëren en via die route dan toch tot een gesprek komen.”

“Wat het lastig maakt, is dat je niet alleen vaardigheden traint, maar je wil vooral deelnemers een ander gedachtegoed bijbrengen. En daar zit de uitdaging: hoe gaat heel hulpverleningsland straks circulair denken? De discussies die dat oproept, zijn zeer interessant en verrijkend,” vult Klaartje aan.

Gelukkig kunnen Mariette en Klaartje de waarde van een JIM vaak goed overbrengen aan de deelnemers. “Het is zo mooi om mee te maken dat we vaak toch kunnen laten voelen en overbrengen hoe de JIMaanpak je als professional een ander perspectief geeft, een perspectief wat enorm verrijkend is. Niet alleen voor de professional, maar ook voor de jongeren/gezinnen die we begeleiden,” vertelt Klaartje. 

“Ik sta helemaal achter het JIM-gedachtengoed en het is een uitdaging om dit aan anderen over te brengen, zodat hopelijk heel hulpverlenersland er mee gaat werken, ” aldus Mariette.

Ook aan de slag met de JIMaanpak?

Ben jij een jeugdhulpprofessional en wil je ook aan de slag met de JIMaanpak? Levvel biedt een JIM basistraining aan om je te leren hoe je optimaal kunt samenwerken met JIM's. Op 4 maart 2025 start er basistraining van 7 bijeenkomsten. Doe mee en ontdek hoe jij als professional (J)IMpact kunt maken in het leven van jongeren. Het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf je snel in.

Meld je aan voor de basistraining JIMpact