De Big5-aanpak ondersteunt jongeren in de overgang naar volwassenheid. Maar, hoe werkzaam is deze aanpak eigenlijk? Daarnaar heeft Sjors Kieft, gedragswetenschapper en orthopedagoog bij Levvel, onderzoek gedaan.
Ondersteuning bij wonen, school, werk, inkomen en sociaal netwerk
Van alle 18-jarigen in Nederland ontvangt ongeveer 10% jeugdhulp. Bij de helft van deze jongeren stopt de jeugdhulp zodra ze 18 jaar worden. Wat geven ze vervolgens aan op latere leeftijd? Dat ze juist in deze periode ondersteuning gemist hebben. Vanuit die behoefte is de Big5-aanpak ontwikkeld, in samenwerking met jongeren, ervaringsdeskundigen en professionals. De Big5 ondersteunt jongeren in de overgang naar volwassenheid op 5 domeinen: support, wonen, school en werk, inkomen, en welzijn.
Effectieve aanpak
Wat nog ontbreekt, is een goede omschrijving van de effectiviteit van de Big5-aanpak. Daarom zette Sjors Kieft daar zijn zinnen op. Dankzij interviews met professionals en literatuuronderzoek naar werkzame factoren, concludeert Sjors dat de Big5 een veelbelovende aanpak is. Eén die goed aansluit bij de 3 universele basisbehoeften die we kennen vanuit de zelfdeterminatietheorie: autonomie, competentie en verbondenheid.
Bovendien sluit de aanpak aan bij hoe jongeren zélf behandeld willen worden. Niet onbelangrijk. Tot slot geeft de Big5-aanpak een belangrijke rol aan het eigen netwerk binnen de hulpverlening. Denk bijvoorbeeld aan de JIM-aanpak.
Onderzoeksrapport lezen
De resultaten van het onderzoek lees je in het rapport:
Of lees het Big5 pamflet: