De Tafelberg: een unieke wooncommunity voor jongeren

Publicatietype: Interview

Published on

Hoe creëer je een plek waar jongeren niet alleen wonen, maar ook onderdeel zijn van een gemeenschap die hen ondersteunt op weg naar een zelfredzame toekomst? Dat is De Tafelberg: een nieuwe wooncommunity voor jongeren, waarvan een deel uit de jeugdhulp komt. Wanda Groenveld (Levvel) vertelt over deze bijzondere plek: wat is het idee achter De Tafelberg, hoe worden jongeren ondersteund en wat maakt deze wooncommunity zo speciaal?

Wanda Groeneveld is ruim 20 jaar werkzaam bij Levvel als Programmaleider Huisvesting en Programmaleider Implementatie Anders Werken. Binnen De Tafelberg vervult Wanda de rol van community manager. 

Wat is De Tafelberg?

De Tafelberg is een wooncommunity in Amsterdam Zuidoost voor jongeren t/m 27 jaar. Het is meer dan een woonplek: het is een mini-maatschappij waarin zij, door middel van gezamenlijke activiteiten en een ondersteunende omgeving, samen hun leven opbouwen. Naast studenten en jongwerkenden, wonen er ook jongeren uit de jeugdhulp. Zij krijgen extra begeleiding op weg naar volwassenheid.” 

Hoe is De Tafelberg ontstaan?

“De Tafelberg is gevestigd op de plek waar De Koppeling stond: de locatie waar Levvel gesloten jeugdzorg (JeugdzorgPlus) bood. In december 2022 sloten de deuren van deze instelling. Levvel wilde de gesloten jeugdhulp op een andere manier organiseren: van een grootschalig complex naar kleinschalige woningen in de wijk. Zo gewoon als mogelijk, en zo bijzonder als nodig.

Gelijktijdig met deze transitie van de gesloten jeugdzorg, speelde er vanuit de gemeente Amsterdam een groot vraagstuk rondom de wachtlijsten en de gestagneerde doorstroming binnen de jeugdzorg. Levvel en Garage2020 hebben toen een woonconcept gepitched, met als thema: live, learn, work & play. Dit idee groeide uit tot De Tafelberg. Meer weten over de totstandkoming van De Tafelberg? Er is een boek geschreven, je leest het hier .” 

Een overzicht van De Tafelberg

Wat is het doel van De Tafelberg?

“De Tafelberg biedt een stabiele, veilige woonbasis voor de jongeren om hun leven op te bouwen. Dit vergroot de kans op een zelfredzame toekomst. Een plek waar ze zelfstandig wonen, maar wel met een gevoel van gemeenschap. Veel jongeren worstelen in deze online samenleving met eenzaamheid en het opbouwen van een netwerk. Door het opzetten van De Tafelberg proberen we de afstand tussen jongeren te verkleinen en de informele zorg te vergroten. 

Iedereen draagt bij aan de community op diens eigen manier. Denk aan iets kleins zoals een kopje thee drinken met je buur of wat groters zoals het organiseren van een activiteit. Zo wil één bewoner straks wandeltochten door Amsterdam Zuidoost gaan organiseren. We verplichten niets, maar stellen wel de vraag: wat ligt er in jouw vermogen om bij te dragen aan de community?

Hoe wordt de community ondersteund?

“De community wordt ondersteund door Team Tafelberg, dat bestaat uit een community manager (dat is mijn rol), een beheerder, community builders, gangmakers en de maatschappelijk ondernemers. De community builders wonen in De Tafelberg in opdracht van de Academie van de Stad en spelen een belangrijke rol. Ze activeren bewoners en stimuleren initiatieven. Daarnaast functioneren ze ook als oren en ogen van het complex: ze houden een oogje in het zeil als bewoners het moeilijk hebben. Daarnaast zijn er gangmakers: zij zijn actief betrokken bij de bewoners van een gang en organiseren activiteiten.

Als community manager ondersteun ik vooral in het realiseren van de ideeën van de community. De ideeën komen van de jongeren zelf en zij voeren deze ook uit. Dit stimuleert de verantwoordelijkheid en versterkt het gevoel van gemeenschap. Verder hou ik contact met alle partijen binnen Team Tafelberg, maar ook met de omgeving rondom de community.” 

Wat is er, naast woningen, te vinden in De Tafelberg?

“In het bruisende hart van De Tafelberg vind je onder andere een sportfaciliteit, mini-market, restaurant en kapper. Al deze ondernemers werken met een sociale insteek. Zij dragen net als de bewoners bij aan de community. Dat kan zijn door het bieden van een werkplek, stageplek, advies en workshops. 

Ook is er een huiskamer, waar alle bewoners terechtkunnen met vragen. Praktische zaken zoals over financiën, maar ook vragen over mentale gezondheid, bijvoorbeeld als jongeren niet lekker in hun vel zitten. Hier staan begeleiders klaar voor laagdrempelige steun.” 

Het binnenhof van De Tafelberg

Hoe worden de jongeren uit jeugdhulp ondersteund?

“Van de 290 jongeren die in De Tafelberg wonen, ontvangt 60 van hen jeugdhulp. 40 jongeren wonen hier via de Omslagroute: dit betekent dat zij klaar zijn voor een zelfstandige woonplek, maar nog wel enige ambulante begeleiding op maat nodig hebben. Deze jongeren komen uit verschillende jeugdhulpinstanties, niet alleen Levvel.

Daarnaast is er een samenwerkingsverband opgezet tussen Levvel en HVO-Querido voor een groep van 20 jongeren. Deze samenwerking is gericht op het zo soepel mogelijk maken van de overgang van het jeugd- naar volwassendomein. Deze groep jongeren heeft meer ondersteuning nodig bij het verder ontwikkelen van hun zelfstandigheidscompetenties. Vanuit Levvel worden er 10 jongeren begeleid. Zij zijn vaak nog jong; om hen extra steun te bieden woont er een hoofbewoner dicht bij ze in de buurt.

Alle jongeren krijgen een jongerencontract en kunnen tot 7 jaar in hun woning blijven, afhankelijk van hun ontwikkeling. De begeleiding wordt langzaam afgebouwd. Als er in de toekomst hulp nodig is, hopen we dat ze zij gebruikmaken van het netwerk dat zij opbouwen in De Tafelberg, in plaats van enkel afhankelijk te zijn van formele hulpverlening.”

Wat is jouw grootste droom voor De Tafelberg?

“We hopen dat de community zichzelf gaat onderhouden, met minimale hulp van buitenaf. Dat De Tafelberg een veilige plek wordt waar jongeren hun eerste stappen naar zelfstandigheid zetten en hun kansen vergroten voor een zelfredzame toekomst.

Daarnaast hopen we dat informele zorg binnen de community uiteindelijk een deel van de formele zorg vervangt. Dat jongeren steun vinden bij elkaar, zonder professionele hulp in te schakelen. Dit maakt hen veerkrachtiger en minder afhankelijk van zorg.

Het is een spannende tijd; we hebben er vertrouwen in dat dit project een succes wordt. De eerste jongeren hebben al hun sleutels ontvangen en 5 februari is de officiële opening. We zijn ontzettend benieuwd hoe de community van De Tafelberg zich gaat ontwikkelen.”

De Levvel Up nieuwsbrief

Wil je niks missen over dit onderwerp? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je kan aangeven over welke thema's je nieuws wilt ontvangen. 

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen