Pilot eerder signaleren psychiatrische problemen bij ouders

Publicatietype: Publicatie

Published on

Wie een ouder heeft met een psychische aandoening of een verslaving, loopt het risico om vroeg of laat vergelijkbare problemen te krijgen. Hoe helpen we deze kinderen? Dat kan als hulpverleners een zogenaamde gezinsgerichte visie ontwikkelen, waarbij de ouder hulp krijgt bij zijn of haar rol als opvoeder.  Zodat kinderen veilig kunnen opgroeien.

Tijdens deze pilot werden ouders gescreend door een sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Om zo meer inzicht te krijgen in de problematiek van de ouders.

— F. Hazelager

Ouders gescreend

Om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien, onder begeleiding van Jeugdbescherming, hebben GGD Amsterdam, Jeugdbescherming Regio Amsterdam, GGZinGeest, Arkin en Lucertis (nu Youz) een jaar lang een pilot gedraaid (2016/2017). Tijdens deze pilot werden ouders gescreend door een sociaal psychiatrisch verpleegkunde. Om zo meer inzicht te krijgen in de problematiek van de ouders. Welke gevolgen kan deze problematiek hebben voor de kinderen? En welke vervolgacties zijn nodig?

Waardevolle toevoeging

Het bleek dat dat een sociaal psychiatrisch verpleegkundige inderdaad een goede toevoeging is aan de basisteams van Jeugdbescherming. Gezinsmanagers bleken dankzij de samenwerking beter in staat om de problematiek van de ouders te duiden. En om de veiligheid van de kinderen goed in te schatten.

En nu?

Levvel werkt nu samen met de genoemde partijen in een nieuw project. Het doel? Verder ontwikkelen van een brede, gezinsgerichte visie. Waarbij ouders meer hulp krijgen bij hun rol als opvoeder. En kinderen veilig kunnen opgroeien. Want daar gaat het om.

Meer weten?

Een samenvatting van de pilotresultaten staan in de Factsheet Innovatieve psychiatrie.

Factsheet Innovatieve psychiatrie