Geweld in de jeugdzorg is een veelbesproken en actueel thema. Verschillende onderzoeken tonen grove vormen van fysiek, psychisch en seksueel geweld aan, van onrecht en misstanden. Daarnaast zien we dat de kiemen van geweld vaak veel kleiner beginnen. Deze kiemen van geweld hebben alles te maken met grenzen.
Relationeel werken
Wat mag een jongere wel, of juist niet? Wat is goed voor iemand? Als jeugdhulpprofessional moet je vaak grenzen stellen. Dit ‘grenswerk’ is belangrijk omdat het hoort bij het relationele werken met jongeren. Zij leren, groeien en ontwikkelen doordát begeleiders iets met hen aangaan, hen confronteren en opzoeken ‘wat ertoe doet’. In dit proces worden ook soms handelingen verricht die, hoewel goed bedoeld, grensoverschrijdend of zelfs gewelddadig kunnen zijn. Om het taboe om hierover te praten te doorbreken, moeten we erkennen en onder ogen zien dat geweld in de zorg aanwezig is. Pas dan kan gewerkt worden aan het verminderen en voorkomen ervan.
Kiemen van geweld
Marije van der Linde (Stichting Presentie) en Petra Schaftenaar (Metis Zorg) beschrijven in het boek ‘Vuile handen maken’ hun onderzoek naar kiemen van geweld in de jeugdhulp en presenteren behulpzame handelingsperspectieven om geweld te voorkomen. Dit boek, gerealiseerd in samenwerking tussen Stichting Presentie en Levvel, is nu verkrijgbaar.
Handelingsperspectieven voor jeugdhulpprofessionals
Marije en Petra werpen een nieuw licht op de kiemen van geweld in de jeugdhulp, door verhalen van jongeren, ervaringsdeskundigen, professionals en leidinggevenden te delen. Daarnaast biedt het concrete handelingsperspectieven voor jeugdhulpprofessionals om geweld te herkennen, voorkomen en sneller te signaleren. Deze inzichten helpen niet alleen jongeren, maar ondersteunen je ook in je werk.
Bestellen
Meer weten over dit onderzoek en de handelingsperspectieven?