We lijken op elkaar. Of je nu hulp geeft of krijgt. En voor ons hulpverleners is ervaringskennis even belangrijk als andere bronnen van kennis, zoals onderzoek en wetenschap. Om voelbaar te maken hoeveel we op elkaar lijken, brachten we allerlei verschillende mensen bij elkaar. Zij stelden zich kwetsbaar op en gingen naast elkaar staan. Wat er toen gebeurde? Kijk zelf maar.
Ervaringskennis inzetten
Ervaringsdeskundigen zorgen ervoor dat onze hulpverlening verbetert. Want van hun ervaringen kunnen wij van alles leren. Zo kunnen we onze organisatie beter laten aansluiten op de leefwereld van jongeren en gezinnen.
Er werken 3 ervaringsdeskundigen op onze klinieken en dagbehandeling. Zij denken mee in het team bij onder andere casuïstiek. Ook ondersteunen ze jongeren in groepen en individueel bij hun herstelproces, dagelijkse bezigheden, maatschappelijke participatie en emancipatie. In de toekomst willen we jonge ervaringswerkers en ouders met ervaring aannemen in onze gebiedsgerichte teams.
“We willen een cultuuromslag aanjagen, zodat ervaringskennis gezien wordt als een gelijkwaardige bron van kennis. Ervaringskennis moet steeds normaler worden. We willen het niet sporadisch en vrijblijvend inzetten, maar als structureel onderdeel van de geboden hulp en beleidsontwikkeling”, aldus Mannus.
Ook kijken?
Bekijk hier de video ‘Levvelen in de jeugdhulp’: