IGT-K bewezen effectief volgens eerste aanwijzingen

Published on

De Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen (IGT-K) is officieel opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het NJi, als effectief volgens eerste aanwijzingen. Deze erkenning is een belangrijke mijlpaal voor deze multidisciplinaire behandeling voor kinderen die op jonge leeftijd kindermishandeling hebben meegemaakt.

igtk

Wat is IGT-K?

IGT-K is een innovatieve en integratieve benadering uit Amerika, die door Levvel is doorontwikkeld. Het is een behandeling speciaal voor kinderen van 6 tot 16 jaar die op jonge leeftijd zijn blootgesteld aan kindermishandeling. De behandeling richt zich op de verwerking van trauma's, verbetering van de gehechtheidsrelatie tussen ouder en kind, en versterking van emotieregulatie bij het kind. IGT-K is ontworpen voor kinderen met complexe psychische klachten, zoals posttraumatische stress, gedragsproblemen, en moeilijkheden met gehechtheid, vaak gecombineerd met ingewikkelde systeemproblematiek.

Het belang van IGT-K

Wat IGT-K uniek maakt, is de multidisciplinaire benadering die verschillende disciplines en methodieken integreert om de complexe problemen aan te pakken. In de methodiek is er veel aandacht voor het werken aan een vertrouwensrelatie met de ouders en aan de vaardigheden bij het kind, zodat de traumabehandeling mogelijk wordt. Daarmee biedt IGT-K kinderen voor wie gangbare traumabehandelingen niet werken, een kans op herstel.

Een stap vooruit in jeugdhulp

De erkenning van IGT-K als effectief volgens eerste aanwijzingen is een grote stap vooruit. Dankzij de inspanningen van Irma Hein, Nathalie Schlattmann, Mara van der Hoeven, Sanne Helder, Petra Helmond en Ramón Lindauer is deze mijlpaal bereikt. Zij blijven echter niet stilzitten, maar zetten het onderzoek naar de werkzaamheid van IGT-K voort om de interventie verder te verfijnen en te versterken.

Meer weten over IGT-K?

Wil je meer weten over IGT-K en de toepasbaarheid ervan in de praktijk? 

 

De Levvel Up nieuwsbrief

Wil je niks missen over dit onderwerp? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je kan aangeven over welke thema's je nieuws wilt ontvangen. 

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen
 

Meer actualiteiten