Als onderzoeker en GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog, brengt Jeroen een schat aan ervaring met zich mee, vooral vanuit zijn tijd bij het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Daar richtte hij zich onder andere op onderzoek naar innovatieve behandelmethoden zoals Virtual Reality, chatbots, e-health en zorg-gerelateerde smartphone apps. In zijn rol als hoogleraar zal Jeroen leiding geven aan onderzoek naar innovatieve digitale behandelingen voor kinderen en jongeren met psychische problemen. Zijn doel is om de zorg toegankelijker te maken en de effectiviteit van bestaande behandelingen te vergroten.
Een voorbeeld hiervan is het gebruik van Virtual Reality bij de behandeling van kinderen met selectief mutisme (kinderen die in bepaalde situaties, zoals op school, niet durven praten). Virtual Reality kan deze kinderen helpen om te oefenen met praten. Vanuit hun veilige thuisomgeving kunnen ze in een virtueel klaslokaal met een virtuele leerkracht oefenen.
Daarnaast kunnen digitale hulpmiddelen de zorg toegankelijker maken. Jongeren die wachten op hulp, kunnen alvast met digitale hulpmiddelen aan de slag gaan, wat de wachttijd overbrugt en hen ondersteunt totdat ze verdere behandeling kunnen krijgen.
Samen met Jeroen willen wij ons inzetten om de zorg voor kinderen en jongeren met dwang, angst of ticstoornissen verder te verbeteren met digitale en innovatieve toepassingen.
Jeroen Legerstee: nieuwe hoogleraar innovatieve behandelingen
Foto: Kirsten van Santen