Onderzoekssubsidie voor Tycho Dekkers: decontextualisatie bij ADHD

Published on

Tycho Dekkers, onderzoeker en GZ-psycholoog bij Accare en Levvel, heeft de prestigieuze Veni-subsidie heeft ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en ZonMw. Met deze subsidie kan hij de komende jaren zijn onderzoek naar decontextualisatie binnen het huidige begrip van ADHD uitvoeren.

Tycho Dekkers ontving een Veni-subsidie voor zijn onderzoek naar decontextualisatie bij ADHD

Het huidige perspectief op ADHD gaat uit van de gedachte dat het individuele kind, of diens brein, vooral verantwoordelijk is voor het ADHD gedrag. De belangrijke contextuele factoren, zoals gezinssituaties en omgevingsfactoren, worden daarbij vaak over het hoofd gezien. Tycho: "Decontextualisatie betekent dat we vaak vergeten naar de bredere context te kijken waarin een kind met ADHD opgroeit. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor zowel de kinderen zelf als hun gezinnen: binnen een gedecontextualiseerd begrip van ADHD hebben kinderen mogelijk een pessimistischer kijk op de toekomst, ervaren zij meer stigma en wordt soms te snel medicatie ingezet.”

Wij zijn er trots op dat onze medewerkers bijdragen aan innovatieve en impactvolle wetenschappelijke ontwikkelingen die direct ten goede komen aan kinderen, jongeren en hun gezinnen. Deze subsidie benadrukt de belangrijke rol die onderzoek speelt in het verbeteren van de hulp aan gezinnen in complexe situaties.

Meer actualiteiten