Ramón Lindauer: stopweek bij ADHD-medicatie noodzakelijk

Published on

Uit een recent onderzoek van het UMC Groningen en jeugdzorginstelling Accare blijkt dat negen op de tien huisartsen regelmatig druk ervaren van ouders en scholen om kinderen door te verwijzen voor een ADHD-diagnose, terwijl zij dit zelf vaak niet nodig vinden. Daarnaast geeft 34 procent van de huisartsen toe soms toe te geven aan de druk van ouders, en 17 procent aan die van scholen om medicatie voor te schrijven.

een buisje met ADHD medicatie

De studie onthult ook dat 73 procent van de huisartsen van mening is dat ADHD-medicatie te snel wordt voorgeschreven. Bovendien toont het onderzoek aan dat de effectiviteit van methylfenidaat, het actieve bestanddeel in veel ADHD-medicijnen, na langdurig gebruik kan afnemen.

Anne-Flore Matthijsen van het UMC Groningen heeft onderzoek gedaan naar dit onderwerp en is er recent op gepromoveerd. Nieuwsuur interviewde haar over haar onderzoek

Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Ramón Lindauer (Amsterdam UMC en Levvel) benadrukt namens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie de noodzaak voor een jaarlijkse stopweek bij het gebruik van ADHD-medicatie, zoals aanbevolen in de richtlijnen. "Dat je minimaal een week stopt om te kijken wat daarvan het effect is,” zegt Ramón. “Als kinderen goed functioneren, ook zonder medicatie, dan kun je ook afbouwen en gewoon stoppen. Daar moeten we echt meer aandacht voor hebben." 

Bekijk het item van Nieuwsuur:

Twijfels over ADHD-medicatie

 

Meer actualiteiten