Leidt drillrap tot geweld? Dat is eigenlijk een verkeerde vraag. Door enkel te focussen op drillrap, vernauwen we onze blik te veel. In het ‘Drillboekje voor professionals’, gemaakt door het Actiecentrum Veiligheid en Zorg van de gemeente Amsterdam, benadrukken de auteurs dat we vooral moeten kijken naar de bredere ontwikkelingen binnen de jeugd- en straatcultuur.
Verder kijken
Om te beginnen, wat is drillrap eigenlijk? Het is een hiphopgenre waarin geweld centraal staat. Drillrap kan gebruikt worden om een gewelddadig imago op te bouwen, zo valt te lezen in het boekje. Maar, dit betekent niet meteen dat jongeren die drillrap maken of ernaar luisteren ook daadwerkelijk gewelddadig zijn.
Verkeerde of te letterlijke interpretaties van taal en symboliek kunnen een gewelddadig beeld van iemand geven, terwijl hij of zij helemaal niet uit is op geweld. Belangrijk voor professionals: kijk dus altijd verder dan het geschetste beeld.
Achterliggende redenen
Als we dat daadwerkelijk doen, breder kijken, dan kunnen we de vermeende gewelddadige excessen van drillrap beter inschatten. Bovendien worden de achterliggende redenen duidelijk waaróm jongeren drillrap maken of luisteren.
Goed toerusten
Levvel werkt nauw samen met het Actiecentrum Veiligheid en Zorg, ook rondom drill- en gerelateerde problematiek. Het drillboekje is ontwikkeld om professionals die te maken krijgen met drillrap goed toe te rusten. Want het fenomeen kan lastig te duiden zijn. Ontwikkelingen gaan in een rap tempo en het kan daarom een uitdaging zijn om deze op de voet te volgen.
Actiecentrum Veiligheid en Zorg schreef het Drillboekje voor Professionals
De boodschap die dit boekje uitdraagt is om niet enkel op drillrap als gewelddadige uitingsvorm te focussen, maar drillrap als een onderdeel van bredere fenomenen en ontwikkelingen binnen de jeugd- en straatcultuur te zien.