Aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis (ADHD) is een van de meest gestelde psychiatrische diagnoses bij kinderen en jongeren. Een effectieve behandeling om de klachten van ADHD te verminderen is medicatie, en dan met name methylfenidaat. Omdat we kinderen niet onnodig medicijnen willen voorschrijven, is er onderzocht hoe artsen kunnen bepalen of medicatie leidt tot een afname in ADHD-symptomen en wat de juiste dosering is voor een kind.
Onderzoekers van de afdeling Complexe gedragsstoornissen en Forensische jeugdpsychiatrie en Vrije Universiteit (VU) onderzochten hoe je de behandeling met medicatie (methylfenidaat) kunt optimaliseren. Er deden 100 kinderen (5-13 jaar) met ADHD mee. Zij waren aangemeld bij 13 poliklinieken, waaronder Levvel. In het onderzoek werd de gebruikelijke zorg werd vergeleken met een methode waarin kinderen verschillende doseringen probeerden, waaronder een placebo-pil (een pil zonder het actieve middel). Per dosering werd gekeken hoe het ging met de ADHD-symptomen thuis en in de klas.
En wat blijkt? De resultaten van het onderzoek van Karen Vertessen (VU), Jaap Oosterlaan (VU), Reino Stoffelsen (Levvel), Marjolein Luman (VU en Levvel) en collega's laat zien dat kinderen verschillend reageren op methylfenidaat en de verschillende doseringen. Terwijl sommige kinderen met een hogere dosering een grotere afname van symptomen laten zien, is dit niet het geval voor alle kinderen. Sommige kinderen hebben geen voordeel bij het gebruik van de medicatie, voor sommige werkt een hogere dosering goed en voor anderen werkt een lagere dosering het best. We kunnen van tevoren niet goed voorspellen hoe een kind reageert op de medicatie. De onderzoekers geven aan dat het belangrijk is dat artsen bij het opstarten van methylfenidaat voor kinderen met ADHD alle mogelijk geschikte doseringen uittesten en deze bij voorkeur vergelijken met een placebo-pil. Op die manier zorgen we ervoor dat kinderen niet onnodig medicatie slikken. En wanneer medicatie nodig is, zij de juiste, effectieve, dosering krijgen voorgeschreven.
De resultaten van het ondezoek worden gepresenteerd op het European Society for Child and Adolescent Psychiatry congres (ESCAP 2023) van 29 juni tot 1 juli.
Lees de publicatie over dit onderzoek in European Child & Adolescent Psychiatry: