Onder de radar: trauma bij LVB

Publicatietype: Publicatie

Published on

Kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) maken bovengemiddeld vaak iets traumatisch mee. En alsof dat niet erg genoeg is, ziet de omgeving zo'n traumatische ervaring vaak over het hoofd. De cijfers liegen er niet om. Zo'n 86% van de mensen met een licht verstandelijke beperking  heeft ooit een traumatische ervaring gehad en 61% van de vrouwen uit deze groep heeft te maken gehad met seksueel geweld. Schokkende cijfers, die vragen om meer aandacht.

Zo'n 86% van de mensen met een licht verstandelijke beperking  heeft ooit een traumatische ervaring gehad.

— Carina van Kregten (Pluryn)

Hoe herken je trauma bij LVB?

Daarom is er de handreiking 'Tijdig signaleren en behandelen van trauma- en stressorgerelateerde problemen bij jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking'. Om behandelaren en begeleiders handvatten te geven waarmee ze trauma beter kunnen herkennen. Aan de hand van wetenschap en ervaringsverhalen geeft de handreiking antwoord op belangrijke vragen. Wat is trauma? Hoe stel je vast dat een jongere met een licht verstandelijke beperking getraumatiseerd is? Hoe begeleid je deze jongeren het beste bij traumaverwerking?

Academische Werkplaats Kajak

De handreiking is geïnitieerd door de Academische Werkplaats Kajak, een samenwerkingsverband tussen verschillende Nederlandse zorginstellingen en kenniscentra. Doel van de werkplaats? Door middel van wetenschappelijk onderzoek en informatieverstrekking de hulp voor mensen met een licht verstandelijke beperking verbeteren.

Interesse in de handreiking?

De handreiking voor behandelaren en begeleiders download je gratis op de website van de Academische Werkplaats.

Handreiking trauma en LVB

 

Meer informatie over de hulp voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking?  Op levvel.nl lees je er alles over. 

Omgaan met een licht verstandelijke beperking(externe link)