Onderzoek Feelee app in de forensische jeugdhulp

Publicatietype: Publicatie

Published on

Jongeren die in aanraking met politie en justitie zijn gekomen (of dreigen te komen), vinden het vaak lastig om in de behandeling emoties te herkennen en te verwoorden. Daarnaast missen veel jongeren inzicht in hoe emoties door dagelijkse gewoontes worden beïnvloed. De Feelee app kan helpen door emoties op een laagdrempelige manier inzichtelijk te maken met emoji’s (grafische symbolen die jongeren vaak gebruiken in hun dagelijkse communicatie via de smartphone). Daarnaast brengt de Feelee app het aantal stappen en uur slaap in kaart om inzicht te bieden hoe emoties door dagelijkse gewoontes worden beïnvloed. Mijn promotieonderzoek bij Amsterdam UMC (sectie risicojeugd), Levvel en Inforsa richt zich op het gebruik van de Feelee app als aanvulling op bestaande ambulante behandelingen in de forensische jeugdhulp. De dataverzameling voor dit onderzoek loopt tot het eind van dit jaar. 

Wat is Feelee?

Feelee is een innovatieve app van Garage2020 met als doel jongeren meer inzicht te geven in emoties en gedrag. De Feelee app stelt de jongere drie keer per dag via een notificatie de vraag: ‘Hoe voel je je?’. In de app geven jongeren vervolgens met een emoji aan welke emotie op dat moment het beste van toepassing is. Om de emotie te reflecteren stelt Feelee nog een aantal aanvullende meerkeuze vragen: hoe komt het dat je je zo voelde, wat ben je aan het doen en met wie was je? De emoties worden samen met de slaap- en bewegingsdata weergegeven in een weekoverzicht. Dit geeft de jongeren een duidelijk overzicht van de emoties, beweging en slaap van de afgelopen week. De Feelee app is ontwikkeld met jongeren, behandelaren, ontwerpers en wetenschappers om de mentale veerkracht van jongeren te verbeteren. Meer informatie over Feelee is te vinden op Feelee.nl.

Feelee in de behandeling

De Feelee app helpt jongeren om emoties van de afgelopen week terug te halen in de therapiesessie. Veel jongeren hebben een wekelijkse behandelafspraak en zijn dan vaak vergeten wat er gisteren of eergisteren is gebeurd. Feelee helpt om inzicht te krijgen in emoties en gewoontes gedurende de week en helpt om concrete situaties uit het dagelijks leven te bespreken in therapie. Daarnaast maken de emoji’s emoties visueel en daardoor toegankelijker om over hun emoties in de therapiesessies te praten.  

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Onderzoek naar de Feelee app in de forensische jeugdhulp

Onderzoek

De eerste pilotstudie naar de haalbaarheid van Feelee (destijds G-Moji) in de forensische hulpverlening leverde veelbelovende resultaten op. We voeren nu een interventiestudie uit om de initiële effecten van Feelee op individueel niveau in kaart te brengen. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij verschillende forensische behandelteams van Levvel en Inforsa. We verwachten de dataverzameling in het najaar af te ronden en hopen de resultaten in het voorjaar van 2025 te delen. Bij het onderzoek zijn betrokken: Arne Popma, Levi van Dam, Thimo van der Pol, en René Breuk. 

Feelee in het kort

  • Herkennen van emoties: De geselecteerde emoji’s in de Feelee app helpen jongeren om emoties bij zichzelf te herkennen en te specificeren.
  • Reflectie op emoties: Feelee helpt jongeren om na te denken over hun emoties door vragen te stellen zoals 'Hoe komt het dat je je zo voelde?' en 'Wat was je aan het doen en met wie?' Dit bevordert zelfreflectie.
  • Invloed van beweging en slaap: Feelee biedt inzicht in hoe dagelijkse gewoontes zoals voldoende beweging en slaap een positieve invloed op emoties kunnen hebben. 
  • Geheugensteun in therapie: Feelee helpt jongeren om zich emoties en gebeurtenissen van de afgelopen week te herinneren, wat nuttig is tijdens therapiesessies.
  • Gebruiksgemak: De app maakt gebruik van emoji’s, wat voor jongeren een vertrouwde manier van communicatie is.Inspiratie en financiering

Inspiratie en financiering

Het onderzoeksproject begon dankzij de fietsactie van onzeHOOFDzaak, waarbij behandelaren van Levvel van Verona naar Maastricht fietsten om geld in te zamelen voor een pilotstudie met de Feelee app. Dankzij subsidies van KFZ-Jeugd (Kwaliteit Forensische Zorg Jeugd) en VNG kunnen we nu een uitgebreide interventiestudie uitvoeren.

Download de Feelee app

Feelee is een digitale tool die jongeren helpt hun emoties beter te begrijpen en te verwoorden, wat essentieel is voor effectieve therapie. Het biedt een brug tussen de fysieke en online werelden van jongeren, wat kan leiden tot betere behandelresultaten.

Voor meer informatie en het downloaden van de Feelee app, bezoek Feelee.nl.