Overprikkeld? Neem een plaspil!

Publicatietype: Publicatie

Published on

Wat heeft een plaspil te maken met overprikkeling? Meer dan je denkt, zegt kinderpsychiater Hilgo Bruining, werkzaam bij Levvel en het Amsterdam UMC. Met behulp van hersenscans (EEG) kijkt hij welke medicatie een kind met autisme specifiek kan helpen bij het verminderen van zijn of haar symptomen. De eerste successen zijn al geboekt. Met de resultaten hoopt Bruining een stapje dichter te komen bij zijn streven: precisiepsychiatrie.

Het is echt voor het eerst dat we aan de hand van hersenfilmpjes bewijs kunnen leveren dat een medicijn daadwerkelijk effect heeft op de prikkel- en informatieverwerking in de hersenen.

— Hilgo Bruining

Verhoogd chloorgehalte

Als we van tevoren weten waar een kind precies behoefte aan heeft, is er meer ruimte voor behandeling op maat. In het huidige systeem krijgen kinderen namelijk overwegend dezelfde medicatie op basis van hun diagnose. Ritalin, antipsychotica… Ze werken niet bij iedereen en kunnen flinke bijwerkingen hebben. Uit het onderzoek van Hilgo Bruining  blijkt dat een verhoogd chloorgehalte kan zorgen voor een overprikkeld brein. Met bumetanide, een 'plaspil', probeerden de onderzoekers het chloorgehalte omlaag te krijgen.

Betere prikkelverwerking

Hoewel de plaspil niet bij élk kind het gewenste effect heeft, zijn de eerste positieve resultaten binnen. Het medicijn slaat aan bij zo'n 10 tot 20 procent van de kinderen. De chloorconcentratie in hun brein is lager en ze kunnen prikkels van de buitenwereld beter verwerken. En Hilgo is niet van plan hier te stoppen. Hij verwacht dat er meer medicijnen zijn die goed kunnen werken en hoopt deze met meer onderzoek te vinden.

Benieuwd naar één van de succesverhalen?

De NOS maakte een korte reportage over de 14-jarige Finn. Hij kan met de pil ineens dingen die hem eerder altijd te veel werden. Finn kan nu aan tafel zitten met het hele gezin, met vrienden spelen en iedere dag naar school gaan. Daarvoor had hij te veel last van geluiden, raakte oververmoeid en sloeg dicht. Nu niet meer.

Reportage Finn op nos.nl