In de samenleving hoor je de roep om zwaarder straffen van criminele jongeren, maar heeft dat zin? In aflevering 5 van de podcast ‘Geboeid’ praten jongeren en professionals over de effectiviteit van straffen. Welke verschillen merk je bijvoorbeeld tussen verblijf in een jeugdgevangenis en een kleinschalige voorziening (KVJJ, ook wel afgekort als KV)? Ruud Jacobs, projectleider van de KV in Amsterdam en Joes, jongere die verblijft in een KV, praten mee in de podcast.
Verschil tussen een KV en een jeugdgevangenis
Rechters kunnen verschillende straffen opleggen, bijvoorbeeld jeugddetentie in een JJI (jeugdgevangenis) of KVJJ (kleinschalige voorziening justitiële jeugd). Het belangrijkste kenmerk van de KVJJ is dat jongeren dicht bij hun leefomgeving worden geplaatst. Zo kunnen ze het contact met hun familie, vrienden en netwerk in stand houden. En blijven positieve elementen in hun leven doorgaan, zoals school, werk en vrije tijd. Net zoals al ingezette hulp en ondersteuning.
Podcast ‘Geboeid’ over effectiviteit van straffen
Wat gebeurt er met een jongere als die is opgepakt? Wat doet de politie, de Raad voor de Kinderbescherming, jeugdreclassering? En wat zegt de wetenschap over de effectiviteit van straffen? Wat zijn risicofactoren voor crimineel gedrag? Jongeren en professionals praten openhartig over hun ervaringen in aflevering #5 van de podcast Geboeid.
De 5-delige podcastserie ‘Geboeid’ werd gemaakt door CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). De eerste 3 afleveringen gaan over preventie, de rol van school, beleid en samenwerking.