Visie op forensische zorg en risicojeugd

Publicatietype: Visie

Published on

Hoe werkt Levvel met jongeren die ernstig ontregeld gedrag vertonen? Die het risico lopen in de criminaliteit te belanden of hier al flink in zitten? Daarvoor hebben medewerkers van Levvel een visie ontwikkeld. Deze medewerkers hebben allemaal expertise op risicojongeren. Bijvoorbeeld omdat ze werken voor het programma ‘Jeugd en Veiligheid / Forensische zorg’ of deskundig zijn op het gebied van externaliserend gedrag bij kinderen en jongeren. 

In gesprek gaan met de jongeren, hun leefwereld begrijpen: dat is de Instapmethode, het fundament van de visie.

— Mechteld Bontes

Onbegrepen voelen

In de visie lezen we dat zowel de jongeren zelf als hun ouders zich onbegrepen voelen. Problemen stapelen zich op en de weerstand richting hulpverlening of behandeling wordt groter. Sommige jongeren plegen al voor hun 12e strafbare feiten, en lijken vervolgens snel door te groeien in de criminaliteit.

Spring in de leefwereld van de jongere

Het fundament van de visie is de ‘Instapmethode’. Daarbij probeert de begeleider met de jongeren in gesprek te gaan, zich in hun leefwereld te begeven, hen te inspireren en motiveren, en te leren zelf verantwoordelijkheid te nemen. 

Lees de visie op risicojeugd en forensische zorg

De Instapmethode werkt, maar er liggen zeker nog uitdagingen. Welke? Dat lees je in de ‘Visie op risicojeugd’, opgesteld door het kennisnetwerk Forensisch en gedrag en het programma Jeugd en Veiligheid (beide van Levvel).

De visie is een ontwikkeldocument. Het is een goede basis voor onze manier van werken, maar ervaringen uit de praktijk of nieuwe inzichten uit de wetenschap vragen voortdurend om aanpassing.