Vragenlijsten om misofonie vast te stellen

Publicatietype: Publicatie

Published on

Onderzoekers van Levvel en Amsterdam UMC hebben twee praktische en wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten ontwikkeld om misofonie vroegtijdig te herkennen én de ernst ervan in kaart te brengen. Met de Misofonie Screeningslijst – Kind en Jeugd en de AMISOS-Y kun je als hulpverlener gerichter screenen, diagnoses stellen, behandeldoelen formuleren en voortgang monitoren.  

Wat is misofonie? 

Misofonie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een verminderde tolerantie voor specifieke geluiden, zoals kauwen, ademhalen of tikken. Misofonie begint vaak al in de kindertijd of adolescentie en kan een grote impact hebben op het leven van kinderen, jongeren en hun gezinnen. 

Twee meetinstrumenten voor misofonie 

Er ontbraken wereldwijd vragenlijsten die specifiek ontworpen waren voor het screenen én het meten van de ernst van misofonie bij kinderen en jongeren. Hierdoor was het lastig om deze stoornis tijdig te signaleren, met als risico dat passende hulpverlening uitbleef. De vragenlijsten bieden uitkomst en bestaan in versies voor kinderen en voor opvoeders. Download ze nu! 

  • De Misofonie Screeningslijst - Kind en Jeugd helpt bij het identificeren van kinderen en jongeren die mogelijk misofonie hebben. 
  • De AMISOS-Y biedt inzicht in de ernst van de symptomen en kan de voortgang tijdens behandelingen monitoren. 

Disclaimer: de screeningslijsten kunnen helpen om een indruk te krijgen of de klachten mogelijk bij misofonie passen, maar ze zijn geen diagnostisch middel. Een officiële diagnose kan alleen worden gesteld door een specialist. Als er een vermoeden van misofonie is, adviseren we om contact op te nemen met de huisarts. In overleg kan de huisarts doorverwijzen naar een erkend psycholoog of psychiater met ervaring in misofonie. Er is een psychiatrisch of psychologisch diagnostisch onderzoek nodig om misofonie vast te stellen. 

Onderzoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid 

Promovenda Lotte Rappoldt publiceerde samen met andere auteurs een wetenschappelijke publicatie over de ontwikkeling en het onderzoek naar de Misofonie Screeningslijst – Kind en Jeugd en de AMISOS-Y in toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift Child Psychiatry & Human Development.  

Aan dit onderzoek hebben meegewerkt: Lotte Rappoldt, Kees-Jan Kan, Lenrine Dalmeijer, Sterre Rutten, Renske van Horen, Marthe van der Pol, Carola de Wit, Damiaan Denys, Nienke Vulink en Lisbeth Utens. Het project is financieel ondersteund door Fonds SGS, een innovatiefonds van Zilveren Kruis. 

De validatiestudie betrof de grootste gecombineerde sample van kinderen en jongeren met misofonie wereldwijd, aangevuld met deelnemers uit de algemene populatie. De resultaten: 

  • Beide vragenlijsten zijn zorgvuldig onderzocht en betrouwbaar gebleken in het meten van misofonie bij kinderen en jongeren. Ze geven consistente en betrouwbare resultaten. 
  • Voor de screeningslijst zijn grenswaarden vastgesteld: een score van 10 of hoger voor kinderen en 9 of hoger voor ouders kan aangeven dat de klachten zouden kunnen passen bij het beeld van misofonie en dat verder onderzoek naar misofonie nodig is. Dit helpt professionals om snel en gericht te bepalen of aanvullende diagnostiek of behandeling wenselijk is. 

Impact op gezinnen 

Met deze vragenlijsten kunnen hulpverleners misofonie beter herkennen en behandeltrajecten op maat bieden. Dit betekent meer tijdige doorverwijzingen en een afname van de negatieve impact op gezinnen.  

Meer weten?

Heb je vraag over dit onderzoek en de vragenlijsten? Neem dan contact op met:

Meer lezen?