De Coronapandemie voorbij? Mentale klachten bij kinderen niet

Publicatietype: Publicatie

Published on

Na de coronapandemie zijn de mentale klachten van kinderen hoger dan voor de pandemie, zo blijkt uit onderzoek door DREAMS, een onderzoekssamenwerking tussen Accare (UMCG), LUMC Curium, Karakter (Radboudumc), en Levvel (Amsterdam UMC). Zowel kinderen die al psychische problemen hadden, als bij kinderen zonder dergelijke problemen zien we een toename van angst, somberheid en slaapproblemen.

Onderzoek met een tijdlijn: voor, tijdens en na de pandemie

Opvallend aan dit onderzoek is de vooruitziende blik, gestart in 2018, ver vóór de uitbraak van de coronapandemie. Hierdoor kunnen we de mentale gezondheid van kinderen vergelijken met hoe deze eruit zag in de algemene populatie voor de pandemie. Kinderen tussen 8 en 18 jaar gaven 2 keer per jaar aan in hoeverre zij kampen met angst, somberheid, boosheid en slaapproblemen. Deze metingen vonden plaats tussen 2020 en 2023.


Zelfs nu de coronapandemie ten einde is, zijn de mentale klachten van kinderen met en zonder psychische hulp nog steeds hoger dan vóór de pandemie

Ook ouders werden betrokken bij het onderzoek. Zij deelden hun perceptie over de mate van angst, somberheid en agressie of boosheid bij hun kinderen. Zelfs nu de coronapandemie officieel voorbij is (sinds april 2022), blijkt dat de mentale klachten van kinderen, met of zonder psychische hulp, nog steeds hoger zijn dan voor de pandemie.

Toename van angst en somberheid: post-pandemische realiteit

Het onderzoek onthult dat er sinds de pandemie een aanzienlijke stijging is van angst en somberheid bij kinderen, ook bij kinderen die al psychische problemen hadden. Zelfs na het eindigen van de pandemie zijn de mentale klachten van kinderen nog steeds hoger dan vóór of aan de start van de pandemie. De redenen hiervoor moeten nog verder onderzocht worden.

 

Wil je meer weten over dit onderzoek?

Hier lees je er meer over:

Factsheet Ouderrapportage

Factsheet Jongerenrapportage

Lees de paper over het onderzoek van DREAMS:

Veranderingen in mentale gezondheid bij kinderen en jongeren

Of volg het referaat met Tinca Polderman, Nick van Hummel en Bertus Jeronimus: