Kennis-update: ALK/SOLK bij jongeren

Publicatietype: Publicatie

Published on

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie vernieuwde in 2022 de praktijkstandaard somatisch-symptoomstoornissen bij kinderen en adolescenten. Met de laatste ontwikkelingen, én input van ervaringsdeskundigen. Dankzij bijdragen van professionals uit de kinder- en jeugdpsychiatie en de kindergeneeskunde, is de praktijkstandaard nu helemaal up-to-date. Zo werkte onder andere Carlijn de Roos, klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Levvel, mee aan deze update. 

Het van dokter A, naar B naar C moeten is lastig. Het is fijn als de zorg (nog) sneller de link tussen lichaam en geest afstemt. Daarom is aandacht voor dit onderwerp zo belangrijk.

— Claudette Nouris, ervaringsdeskundige ouder

Kennis? Ja, natuurlijk. Maar ervaringen tellen net zo goed mee! 

Maar er is meer. Ook een jongere en een ouder hebben bijgedragen aan de vernieuwde praktijkstandaard, vanuit hun eigen ervaringen. Hun input is ontzettend waardevol, en laat zien hoe ervaringskennis steeds meer een vast onderdeel wordt binnen de jeugdhulp. En terecht!

ALK: aanhoudende lichamelijke klachten 

De klachten die bij de somatisch-symptoomstoornis horen, kennen we als ‘aanhoudende lichamelijke klachten’, oftewel ALK. Maar voorheen hadden we het eerder over de term SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’. In de vernieuwde praktijkstandaard worden beide termen nog gebruikt, maar uiteindelijk gaat die geheel over op ‘ALK’. Dit sluit aan aan bij de internationale wetenschappelijke literatuur en de DSM-5. 

Lezen?

Op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie lees je de volledige praktijkstandaard.

Praktijkstandaard ALK bij kinderen en adolescenten