Weigeren om naar school te gaan, vanwege uiteenlopende emotionele problemen. Daar moeten we jongeren bij helpen. Want schoolweigering verstoort de emotionele, sociale en educatieve ontwikkeling van jongeren. Maar hoe zit het met de relatie tussen de hulpverlener en het schoolweigerende kind? Daar gaat het onderzoek van Ria Pengel, Malindi van der Mheen en Lisbeth Utens over.
30 hulpverleners deden mee
De onderzoekers onderzochten de werkrelatie tussen 30 jongeren die door emotionele problemen problemen weigerden om naar school te gaan, en hun hulpverleners. Met werkrelatie bedoelen we: de wederzijdse samenwerking tussen de hulpverlener en de jongere. Wil je dat een behandeling goed aansluit, dan is een goede werkrelatie erg belangrijk.
De resultaten in het kort
Wat bleek? De onderzoekers vonden geen significant verband tussen de kwaliteit van de relatie en de duur van de schoolweigering. Dus de schoolweigering duurt niet langer of korter, afhankelijk van hoe de relatie is tussen hulpverlener en jongere. Daarnaast bleek, tegen de verwachting in, dat hoe vaker een kind blijft zitten of van school wisselt, hoe béter de relatie was.
Hoe zit dat? Mogelijke verklaringen zijn:
- zittenblijven en schoolwisselingen vergroten de behoefte aan hulp, waardoor de jongere meer kan gaan investeren in de relatie met de hulpverlener.
- jongeren die blijven zitten of vaker van school wisselen, krijgen vaker zorg en begeleiding, waardoor ze kunnen leren omgaan met hulpverleners en het ze misschien gemakkelijker lukt een goede relatie aan te gaan.
- de ouders of de school van zittenblijvende jongeren maken zich meer zorgen, zijn daardoor wellicht actiever betrokken bij de hulpverlener, en ervaren de relatie daardoor mogelijk als positiever.
Het onderzoeksartikel lezen
In het tijdschrift van de VKJP (Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie) publiceerden de onderzoekers het artikel 'Cliëntkenmerken van schoolweigeraars en hun werkrelatie met hulpverleners van het Team Thuiszitters'. Leden van de VKJP lezen het tijdschrift gratis. Niet-leden kunnen een exemplaar bestellen voor €17,- plus verzendkosten.
Tijdschrift Kinder- en Jeugdpsychiatrie 1 2022