Een borderline persoonlijkheidsstoornis behandelen we in Nederland meestal met dialectische gedragstherapie (DGT). Voor kinderen en jongeren is er de DGT-A, met de A van 'adolescent'. Die laatste wordt in de praktijk al veel gebruikt, maar de effectiviteit is in Nederland eigenlijk nog niet zo goed onderzocht. Tijd voor onderzoeker Rebecca van der Hout (Levvel) en collega's om daar verandering in te brengen.
93 jongeren doen mee
DGT is een therapie waarbij psychotherapie gecombineerd wordt met het aanleren van psychosociale vaardigheden. Om de therapie voor kinderen en jongeren te testen, werden 93 jongeren met borderline-symptomen behandeld met DGT-A. De behandeling duurde minstens 6 maanden. Ongeveer 2 weken voor en maximaal 2 weken na de behandeling werden vragenlijsten afgenomen om de aanwezigheid en intensiteit van de symptomen te vergelijken.
Wat blijkt? DGT-A had op bijna alle borderline-symptomen een positief effect. De jongeren konden na de behandeling bijvoorbeeld beter omgaan met vervelende gevoelens of ervaringen en hadden een groter gevoel van eigenwaarde. Oftewel: een mooie onderschrijving van de praktijk!
Meer weten?
Het hele artikel, 'Treatment outcomes of dialectical behaviour therapy for adolescents presenting with characteristics of borderline personality disorder: A naturalistic study', is gepubliceerd in Clinical Child Psychology and Psychiatry 2022, vol. 0(0) 1–14.
Lees het artikel over het onderzoek DGT-A